Uncategorized

En Vändag.

mommo

Så gick några dagar igen. Vi är repade från den här rundan av förkylningar och magont. Barnet skolas utan blöja på heltid och faktum är att vi gick tre hela dygn utan olyckor, på såväl dag som natt. Men inatt vaknade vi av illvrål där vid tre och möttes av en nedkissad unge så vi är nog liksom inte helt förbi detta ännu men det går åt rätt håll. Tur så skedde inte olyckan i vår säng. Vår nya madrass är liksom som min nya bebis, skyddar den med livet. Kiss är inte välkommet.

Igår firade jag Vändagen med att jobba i Serendipity klockan 10 till 16. Satte och redigerade ihop de nya menyerna och fotade mat. Inte sådär allvarligt betungande jobb. Drömmen egentligen, fick provsmaka frozen yogurth på arbetstid! Och bagels med bacon! Därtill så hade jag mommo med mig ett par timmar. Förstå att hon fyller 87 bast i år och satt där och sörplade slushies till tonerna av Bruce Springsteen och myste loss ordentligt när hon fick äta ”tåkä dä franskisar som är så gott!” Hon är nog i grym form. Får hoppas att man ens har hälften av spänsten om man tar sig lika långt i livet. Men men, en bra bonus av att inte nånsin ha haft körkort och alltid haft hundar, vardagsmotionen är liksom alltid där.

I övrigt så firade jag inte Vändagen i år heller. Jo, förresten så köpte jag två buketter tulpaner från Bukettmakaren som sen delades ut via Vård i Hemmet till såna som personalen känner att kanske behöver lite uppmuntran i form av blomster. Tycker jag var ett fint initiativ av Mari som drog igång det hela via Facebook. 45 buketter blommor hade delats ut så tycker det var ganska storslaget faktiskt. Hemma firade vi inte alls. Vi har blivit så askalas tråkiga att vi inte gör nåt ens gränsfall romantiskt längre. Eller ja, säger Greken att han sköter nattandet så är det liksom toppnivå. Måste skärpa oss.

I övrigt så känner jag vårtröttman lägga sig över mig som en blöt filt just nu. Blir alltid såhär när solen återvänder. Brukar vara repad i slutet av maj.

 

 

Uncategorized

TGIF.

En sån dag idag. När den här människan frivilligt går och lägger sig och vilar, då vet man att läget inte är a-ok. Så det blev sjukstuga här, vabbade hela dagen. Magsjuka och feber är kanske inte den mest rafflande starten på helgen men vi försöker vårt bästa.

småbarnsåren · Uncategorized

Blöjbestyr.

Längesen jag frågade något barnuppfostran-relaterat här. Kanske för att jag blivit en så jävla guru på barnavård mittiallt? I kid, I kid…( är fortfarande helt förstummad att vi ens har ett barn) har inte bara haft något akut att fråga. Men nu har jag. Såhär, när ska man ta bort nattblöjan av ungen? Alltså hur gör man rent konkret?

Vi är nu så långt i processen att barnet inte använder blöja under dagen. På dagis används den endast under vilan. Har inte nån större stress med detta. Vi lider liksom inte av att tvingas byta en stackars blöja per dag här men jag blev bara fundersam att i vilket skede ska man ens börja testa?

Vi sover så gott på nätterna just nu att jag ogärna går och rubbar dom efterlängtade ostörda sovtimmarna med något så tradigt som nedkissade sängar på nattlig basis. Inatt sov jag dock inget vidare. Klockan 4.30 vaknade jag av en smäll och steg upp fortare än Usain Bolt och ropade högt ”AAAADRIAN!!!!” (typ, som i Rocky-filmerna. Lika dramatiskt var det) för jag hade visionerat inom loppet av en millisekund att han hoppat backflip från soffan och landat på huvudet, varför vet jag inte. Men efter typ tio sekunder av frenetisk förvirring i vardagsrummet så insåg jag ju att Adrian låg bredvid mig i sängen, dit han tassat mitt i natten, och Greken låg i hans säng och hade lyckats sparka omkull nån förbannad grävskopa som lät som jordens undergång i ett annars knäpptyst hus. Efter den mindre kärlkrampen så fick jag inte sömn igen förrän klockan 6. Good times.

Men jo, så om nån har hujsig blöjrutin så dela gärna med er. Själv ska jag nu krypa ner i sängen. Och vet ni, inte vilken säng som helst för idag har vi köpt en ny bäddmadrass efter sju års slitage. Kombon ny madrass, sprillans nya lakan, svalt sovrum, och en bok som jag får läsa ostört… nej ni hör ju, guuuhuuudoooomligt!

Godnatt på er. Här kommer en icke-relaterad bild från idag då jag tog en selfie med en ko. Jag är till höger. Se on moro.

img_9727

 

Good shit · Uncategorized

Lala Land.

Men hjärta och smärta då! Såg precis Lala Land och den levde upp till alla mina skyhöga förväntningar. Fick skratta, gråta, och se på Ryan Gosling och Emma Stone. Ack så vacker film rakt igenom. Fantastiskt foto, och så himla fin musik att aj aj. Så befriande med en bra film som får vara bara fin på alla sätt utan att det måste vara en massa svärta och sex nedsmutsat över allting. Den sista kvarten höll ju på ta kål på en av rent känslomässiga orsaker men i övrigt kände jag ju främst att allting bara vara var vackert.

Disclaimer: detta är en musikal, men kanske inte crazy bananas West Side Story eller så men för er egen skull, gå INTE och se detta med någon motsträvig partner eller någon annan anti-typ som bara förstör hela din upplevelse. Gå ensam, ät godis, och gråt högt i mörkret. Och självklart, se den på bio! Stöd era lokala biografer. Big up to pallas som tar sin så sjukt bra film hela tiden!

Jobb eller jobbigt · Uncategorized

Sommarjobbsguide.

Sommaren närmar sig, och därmed även jakten på sommarjobb. Minns själv de här månaderna som ganska stressiga och angstiga eftersom jag visste att det krävdes hemifrån att jag jobbade under sommaren istället för att bara glida runt så det var bara att ta tag i skiten trots paniken i att ringa till random människor och bjuda ut sig. Till slut blev det bara enklare att ringa runt efter jobb än att höra mina parenteser fråga på daglig basis om jag fixat sommarjobb redan.

Jag började ganska tidigt med jobbandet. Barnvaktade åt andra familjer när jag var kring 14 år tror jag? Gick t.o.m. en kurs via Mannerheims Barnskyddsförbund för att ha lite på fötterna. Så den där första sommaren jobbade jag som barnvakt på Nordcenter golfklubb, samt åt en familj med tre pojkar i Karis.

Somrarna efter det jobbade jag på familjeföretaget som målare och städare (lyckades sätta eld på en dammsugare också, great success!), på vintern jobbade jag som diskare på krog (var inte myndig då, reglerna var lite slappare än nu) för att samla pengar till en resa till USA. Därefter jobbade jag på saxfabriken Fiskars under sommaren samt som extrajobb tills jag tog studenten. Därefter flyttade jag till Borgå och började på Folkhögskola, och på helgerna jobbade jag inom hemvården i Folkhälsan i Karis, och där fick jag fortsätta under sommaren och påföljande vinterhelger. Därefter flyttade jag till Sverige och gjorde min första praktik på Västis som fotograf. Sökte sedan ett stipendium som gjorde att jag fick jobba på samma tidning under två månader på sommaren. Efter det jobbade jag på Västis varje sommar tills jag var klar med skolan då jag plötsligt fick ett samtal om fastanställning och efter det har jag inte behövt söka jobb. Åkte på mammaledighet efter sju år på VN och när det var dags att åka tillbaka fick jag ett annat erbjudande och sen dess har jag varit här på Fotofabriken.

Så, har gått igenom ganska många olika branscher och hamnat nån helt annanstans än var jag började. Min poäng är, ta alla jobb som kommer emot er. Erfarenhet är aldrig dåligt. Och ja, det känns jävligt segt när det bara kommer nej och nej och nej. Ett år tror jag att jag sökte nästan trettio jobb innan nåt dök upp. Det är tärande.

Men här kommer en liten lista som kan hjälpa er längs med vägen. Lycka till!

1.Sök ALLA jobb du känner att du KAN genomföra

När det gäller sommarjobb ska man inte vara alltför kinkig, huvudsaken är att man kommer in nånstans. Jag har själv gjort ett antal jobb som kanske inte klassas som career goals men som ändå gjort att jag fått en lön, samt gjort så att jag haft nåt att skriva på min cv när jag söker jobb nästa sommar. Ett år målade jag brädor i fyra veckor i sträck. I brunt. Kändes ju inte som #winning just då men va fan, lön är lön. Och om inte annat så motiverar det än att utbilda sig till något som gör att man får jobba med det man vill jobba så att man aldrig mera måste stiga upp 6 på morgonen och sen måla lister i åtta timmar framåt eller stå på ett dansgolv klockan halv tre på natten och plocka upp någons spyor medan en tredje person står och häller öl i nacken på dig.

2. Skriv en ärlig ansökan

Lyft dina styrkor, men ljug inte. Om du inte talar flytande ryska eller är en hejare på att svetsa, skriv då INTE det på din ansökan. Berätta istället att du är jävligt bra på att organisera papper eller att du kokar grymt gott kaffe. Var personlig och krångla inte till det. Be någon läsa igenom ansökan innan du skickar iväg den.

3. Läs på om företaget du söker till

Om du kommer så långt som till intervju, eller redan innan, så är det ganska skönt att ha ett litet hum om vad det är för företag du söker till. Garanterat kommer frågan ”varför vill du jobba här?” att komma upp och då är det nog ALLTID en fördel att du kan säga nåt mera genomtänkt än ett ryck på axlarna.

4. Sök praktikperioder på företag du tror att du vill sommarjobba på

Det är mycket enklare att få ett jobb på ett ställe som redan känner till dig. Praktikperioder är ett bra sätt att komma in i ett företag för att se vad jobbet går ut på, samt för att lära känna de som jobbar på stället. Ta för dig under praktiken och det brukar öppna dörrar. Ibland kan det ju gå så att du kanske inte får ett jobb just där, men du kan lämna det företaget som referens och sen komma in på nästa ställe. Att vara en vettig och bra människa kommer man långt på. Personlighet och vilja att lära sig går alltid före betyg.

5. Använd dina kontakter skamlöst, men sök jobbet själv

Det är ingen skam i att dra nytta av de kontakter man har, men se till att fråga om jobben på egen hand. Alla företagare jag känner kräver att personen söker jobbet själv, inte mamma eller pappa. Var modig! Är själv fortfarande, trots att jag är 34 år gammal, livrädd för att ringa till folk jag inte känner. Men det känns så BRA när man vågar göra sånt som skrämmer skiten ur en. Hej heja! Be inte mamma fråga, gör det själv.

zg8vje

Nån annan som sitter på grymma tips så fritt fram att fylla på. Eller kanske du söker jobb eller har ett erbjuda?

familjeliv · Good shit · Liv med bebis · småbarnsåren · Uncategorized

Barret.

Det har varit en tumishelg för mig och barnet, pappan åkte iväg på andra äventyr. Har försökt roa oss båda efter bästa förmåga så det har blivit pulkaåkning, handboll, middag hos mamma och pappa i ett par omgångar, maratontittande av the Jinx för mig (sjukt att jag inte sett förrän nu!) och sen lyckades vi med det mest väsentliga: ett besök hos frissan. Den här hårbollen åkte jag iväg med:fo%cc%88reAdrian har ärvt sin pappas hårväxt: blond, och helt kaotisk växttakt. Märkligt ändå att han hade typ tre hårstrån när han föddes och sen där vid sju månader hade han helt plötsligt utvecklat en fullständig frisyr. Och efter det har det bara liksom växt som ogräs. Tror vi tog honom till frissan första gången innan han var ett år. Och lördagens besök ligger väl där kring frissabesök nummer sex eller så. Hursom, good hair. Har bara en tendens att fluffa till sig nåt rysligt så efter ett tag ser han alltid ut som Barry Manilow. Men efter en perfekt liten klippsession där han satt snäll som ett ljus så kom jag hem med den här:23Så himla skönt för alla. Inga mera hårspännen och tofsar som bara ramlar av och krånglar. Hans hår trasslar sig även nåt enormt under nätterna så det här blir nog väldigt skönt. Märkligt nog så ser han så stor ut helt plötsligt.

Ibland slår det mig att vi snart är förbi det där småbarnskrånglet och allt vad det innebär med vaknätter och blöjor (torra på dagarna nu, huxflux). Nuförtiden när han går på handbollsmatch går han och handlar själv i kiosken, ser helt stört ut. Han når ju knappt upp till disken. Han klär på sig ytterkläderna själv, fick jag lära mig förra veckan. Har hela tiden trott han inte kan, bara för att inse att det är jag som inte låtit honom fixa det själv. Men, han hittar ju fortfarande på lite för mycket hyss. Just nu har det blivit nånslags sport i att rita med tuschpennor på alla ytor han kommer åt, inklusive sina egna kläder och händer. Inte så lattjolajban.

Men det är märkligt ändå, hur fort en glömmer de har tre första åren. Läste igenom gamla inlägg häromdagen och det är nog en ryslig tur att den här bloggen finns för när jag läser känns det som om någon annan skrivit historien om vårt liv, för jag har absolut INGA egna minnen av den här tiden. Möjligtvis är det väl så att vi själva var så trötta i huvudet att det inte fanns utrymme på hårdskivan att ens spara ner den där informationen. Eller så är det naturens egna geniala sätt att bibehålla reproduktionen. Skulle folk minnas hur en mår efter fem sömnlösa nätter på raken hade nog alla steriliserat sig innan ungen ens fyllt halvåret.

Men glad ändå, att det var just den här mini-mannen som flyttade in hos den 14 april 2014. Tusentals timmar minus på sömnkontot, tusentals pussar och kramar plus på kärlekskontot.

2aAdrian tre veckor<3

familjeliv · Liv med barn · småbarnsåren · Uncategorized

”Mamma, du är bäst!”

ladda-ned-1
Bild tagen av Sandra en dag i somras.

Det bästa med att åka bort en kort stund nuförtiden är responsen en får när en återvänder. Mitt barn och jag strider ganska mycket eftersom vi inte är helt överens om det mesta. Till exempel om det är en bra idé eller en mindre bra idé att slänga blöjor i toaletten, om det är rimligt att kasta majs under bordet, eller syftet med att inte ta på sig gummistövlar när det regnar eller debatten kring varför sandaler inte funkar när man ska gå ut i -28 grader. Oftast är jag ”bara dum”.

Därför är det så skönt att vara borta en natt, för ni skulle bara veta vilken hjälte jag är när jag kommer hem! Hämtade hem ett par begagnade gympadojor åt ungen igår och vilken jävla succemorsa man sen är när man spelar handboll med ungen och hans bästa vän Ruffe Räv (en handdocka. Succétrion). ”Mamma, du är bäst! Du är jättebäst på att leka roligt!” avslutade han kvällen med. Ja, i en tio minuter var jag bäst. Sen återgick jag till att vara dum igen när jag stängde av iPaden och bad honom sova. Men den där timmen som jag är the mother of alla mothers lever man ju länge på.

Imorn ska ungen friseras. Det gäller att passa på när pappan är bortrest. Hans fars ambitioner att odla en Patrik Sjöberg-inspirerad frisyr åt honom kan Greken bara glömma. Barret väck. Just nu ser han ut som ett sånt där troll som var populärt i min ungdom.