Min kropp, mitt val.

Läste en artikel om en kvinna som fick föda barn i en ambulans på väg till Lojo sjukhus för några dagar sedan. Tur i oturen att åtminstone en av personalen i ambulansen var förberedd så pass mycket att han på eget initiativ varit med en dag på en förlossningsavdelning och således åtminstone hade lite hum om vad som sker när ett barn föds. Trodde faktiskt att de hade detta som en del av sin utbildning i dagens läge med tanke på hur snålt det är med BB’s runtom i landet. Men tydligen inte.

Nå, dylika artiklar är inte ens överraskande mera. Däremot så väckte nog den här kommentaren en hel del uppror inom mig:

Skärmavbild 2018-09-25 kl. 08.20.51

Detta är nog det mest trötta jag läst på länge. Gäller defacto all debatt. Det här evinnerliga argumentet att varför ska ni joma om apelsiner när vi kan gnälla på tomater istället? ”Ni kan inte kämpa för aborträtten, tänk istället på BB!” Vad fan, räcker inte inte spelytan till för att göra villkoren drägliga för alla kvinnofrågor? Måste vi utesluta det ena för att kunna diskutera det andra? Och att ”HÄRJA” om abortfrågan är verkligen ingen sak som kvinnor gör för att vi skiter i rätten att föda barn på trygga avdelningar och inte i ambulanser. Mest irriterad faktiskt över att en kvinna lämnat den här kommentaren.

Personligen är jag helt för rätten till abort, i alla sammanhang, enligt nuvarande lagstiftning. Vilka orsakerna än är. Ingen ska tvingas föda fram ett liv som inte är önskat. En kvinna måste själv ha rätten att bestämma över sitt liv och sin hälsa. Tycker faktiskt att det är helt absurt att vi ens diskuterar saken. Hur kan bestämmanderätten över min egen kropp tillfalla någon annan? Det enda som strängare abortlagar leder till är att flera kvinnor dör då aborter inte kan göras på ett lagligt och tryggt sätt längre. I Sverige gick SD inför valet hårt ut med att de vill sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor. Detta är ju synnerligen problematiskt, och slår hårt mot de personer som kanske inte ens vet att de är gravida i det skedet på grund av ung ålder, oregelbunden mens, missbruk eller annan problematik. Det finns även fosterskador som inte ens kan upptäckas förrän efter den tidsgränsen.

I Finland har vi fri aborträtt fram till vecka 12, därefter behöver kvinnan tillstånd från Valvira fram till vecka 20. Abort kan även utföras ända fram till vecka 24 men då handlar det uteslutande om grova fosterskador. Att ens tvingas ställas inför det här besluten måste vara fruktansvärt, men att sedan ännu få höra vilken ”barnmördare” och oansvarig person man är för att man tar ett sådant beslut måste ju vara helt bananas.

Tål att tänkas på att det finns inga foster som överlever utanför kvinnorkroppen inom nuvarande tidsramar, vecka 20 alltså. Så att prata om mord är lite magstarkt.

För er som vill så rekommenderar jag varmt att titta på dokumentären Reversing Roe, som handlar om den maktkamp som pågår i USA just nu inom det här temat.

1 Kommentar

 1. Sandra skriver:

  Lätt att hålla med om allt. Dock så har vi inte helt fri abort i Finland: det krävs en eller två läkares godkännande för att man ska få göra abort:

  ”I Finland kan du avbryta en graviditet i tidigt skede i följande fall:

  om förlossningen kan utgöra en risk för din hälsa
  om du är under 17 eller över 40 år gammal
  om du redan har fött fyra barn
  om du inte kan ta hand om barnet på grund av en sjukdom.

  Som orsak för abort (abortti) räcker även att det med tanke på din livssituation skulle vara en alltför stor belastning att föda barnet eller att ta hand om det. I praktiken kan orsaken vara någon av följande:

  familjeförhållanden
  ekonomisk situation
  arbetssituation
  boende
  framtidsplaner.”

  M.a.o. ord finns det faktiskt orsakskrav i Finland, även om lagen för det mesta tolkas liberalt av läkare = kvinnor får göra abort. Jag anser ändå att det här orsakskravet bör slopas – kvinnor borde få göra abort till åtminstone vecka 12 utan att redogöra för en läkare (eller två) varför de vill det och vara beroende av deras syn på saken. Jfr Sverige som har helt fri abort (till v. 18 dessutom).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: