Arkivera mera!

heppa

Har gått igenom mina totalt kaotiska bildarkiv de senaste kvällarna. Kaotiskt av den anledningen att jag har varit ganska ostrukturerad under åren angående hur jag har namngett och sorterat dem. Nuförtiden är jag väldigt noggrann med datering och namngivning så att jag lätt ska hitta dem när det väl gäller. Men dom här gamla filerna… aj aj. Inte så lätt att lokalisera någon som jag fotat cirka 2011 och sen hittar under nåt så diffust som BarnfotoSommar, inga exakta datum och ibland inte mera än ett förnamn. Nå, man lär sig med åren. Så ni förstår vilken jävla galen roadtrip det är att segla igenom hundratusen bilder från de senaste sex åren. Hittar en massa bilder jag helt glömt bort, seglar iväg och börjar redigera om och så inser man plötsligt att man varit nere i ett slukhål de senaste tre timmarna.

Men det är fint ändå, att jag faktiskt sett till att spara. Min första hårddisk begick harakiri för väldigt många år sedan och det är minsann ledsamt för där fanns en hel del fint som jag aldrig får tillbaka igen. Kundarbeten är inte så angstigt att inte ha sparade efter en viss tid efter leverens eftersom jag alltid skickar iväg de högupplösta filerna och förhoppningsvis ser kunden till att spara dom själv. Om inte, se till att göra det!

Så, ett tips från den föredetta fotobutiksanställde som på daglig bas fick hjälpa folk att tömma kameror och telefoner och höra på ledsamma historier om hur de raderat allting i misstag eller inte hittar vad de söker eftersom det finns ungefär 794 bilder sparade på kortet:

  • Se till att spara ner bilderna på externa hårddiskar, molntjänster eller usb-minnen. Lagra inte grejer i telefonen eller kameran.
  • Se till att spara dom enligt datum och gärna en kort beskrivning i mappens namn. Typ 20180906_EmmasKonfirmation. Ni sparar många nerver och utbrott när ni väl ska framkalla nåt om ni har klart för er var bilderna ligger.
  • Framkalla dom finaste med jämna mellanrum. Bilder är roligast i tryckt format.
  • Investera i ordentliga album, ramar eller beställ fotoböcker. Himla smidigt att samla allting under året, och sen bara att plocka ut vad man vill ha i böckerna. Colorkolmio.fi eller Crimson.se är en bra tjänst för detta. Du kan spara hela projektet på datorn och jobba med det under en längre tidsperiod. När du är nöjd, laddar du upp projektet på sajten och så skickas boken hem inom ett par veckor. Jag har beställt en varje år åt Adrian eller böcker från våra resor. Supertacksam julklapp eller present dessutom.
  • När bilderna är nedladdade i tryggt förvar och/eller ni har framkallat vad ni skulle: FORMATERA minneskortet till kameran. Det vill säga, en totalrensing av all information på kortet. Så är det bara att tuta och köra igen sen, med ett kort som är som sprillans nytt igen. (OBS! Se verkligen till att ni har fått allt från kortet ni ska ha, detta går inte att ångra. Poff så är det borta.)

Så, var nu duktiga och börjar framkalla och spara ner ert material på ett smart sätt. Ta hand om era digitala bilder. Ni ångrar er när dom är borta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: