Tick tack.

Hittade den här sanslöst intressanta artikelserien på YLE. Har ni läst dom? Handlar om finländares syn på det här med barn, om att vara förälder, om att välja bort barn, om ofrivillig och frivillig barnlöshet, eller att välja att starta familj väldigt sent för att allt annat prioriteras före. Själva artikeln är ju intressant i sig men det där mest fascinerande kommer ju där på kommentarsnivån. Folk liksom blottar sitt innersta och på ett sakligt sätt dessutom (utom diverse kränkta män som har svårt när någon påstår att pappor är lata. INTE ALLA PAPPOR!” Ni kan rutinen).

Det är så himla intressant tema det här med barn, tycker jag. Har själv aldrig sett det som en självklarhet att jag faktiskt skulle få bli någons mamma. Fram tills jag var 25 år fanns det inte ens en längtan där. Kanske främst för att jag växt upp omringad av folk och ungar och djur, det var liksom skönt att leva tyst och ensam efter att jag flyttade hemifrån. Men sen när jag väl hittade den där andra halvan av ekvationen så blev det plötsligt helt galet att ens tänka sig tanken att vi INTE skulle bli föräldrar. Nåt som min partner inte alls såg som något sådär supersjälvklart faktiskt, han kände nog aldrig nån biologisk klocka ticka och en ännu mindre längtan. När jag tänker efter så var det inte förrän han sa att han var osäker på om han alls vill ha barn, som jag förstod hur mycket jag faktiskt ville det helt plötsligt. Det var som någon helt plötsligt dragit igång den där biologiska klockan på det mest groteska larm någonsin. Och sen hade vi ju faktiskt tur. Vi behövde inte vänta länge förrän vi blev gravida, och efter en helppo nakki-graviditet och en rimligtvis lätt förlossning så var vi plötsligt föräldrar till någon. Kändes overkligt, känns fortfarande märkligt ibland.

Nu på senare år har insikten om hur jävla tursamma vi egentligen är slagit till ordentligt. Har väldigt många i vår närhet som inget hellre vill än att få barn och hur de tvingas slita och hoppas och krossas för saken. Känns futtigt att gnälla om hur jävla sliten en är över att ungen är förkyld när en vet hur jävla hårt det bränner till i dom som kanske aldrig ens får chansen.

Hade jag inte haft den här bloggen hade jag inte kommit ihåg ett jota av vårt barns första år på jorden. Tack för det bloggen! Och visst var det tungt, det ska vi inte hymla om här. Men har nog faktiskt aldrig ångrat mitt barn, som en hel del människor i de där kommentarsfälten verkar göra. Jävligt dränerande är det, detta mammaliv, men har aldrig heller fått så mycket ovillkorslös kärlek någonsin förut. Ska inte säga att mitt liv saknade mening innan jag fick barn, för det låter fan helt bisarrt, men det fick nog en annan dimension när Adrian kom. På alla plan. Har nog aldrig varit så arg, ledsen, lycklig, frustrerad, förstummad, och förälskad i samma lilla person samtidigt förut.

Och märkligt nog så känner jag just nu ett otroligt sug efter en till. Det gör ingen annan i vår familj. Inte pappan, inte barnet. Den ena vill sova, den andra vill ha sina saker ifred. Vad gör man nu liksom? Jag fyller 35 år i år. Det känns som att det är nu eller aldrig. Och med den här takten så blir det ju aldrig och kommer jag sen att vara förbittrad över detta längre fram? Å andra sidan skulle jag ALDRIG utsätta min partner för en ofrivillig graviditet. Vill jag ens själv? Eller är det nåt biologiskt som spökar? Kan jag ens få en till? Orkar jag? Jag är ju fan gammal och trött! Nå, tiden utvisar.

 

2 Kommentarer

  1. ingelarudhberg skriver:

    Förstår helt dina tankar. Vi har redan två barn och med sonens epilepsi-diagnos blev livet om möjligt ännu mer skört. Så rädd och orolig har jag aldrig varit. Däremot kan jag just nu känna ett väldigt baby-sug, då väldigt många runt omkring väntar barn, men orkar jag än gång till? Graviditeterna var lätta, förlossningen not so much. Men oron över ännu ett liv??? Time will show…

  2. Maria skriver:

    Intressant inlägg! Tack för att du delar med dej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: