Sommarjobbsguide.

Sommaren närmar sig, och därmed även jakten på sommarjobb. Minns själv de här månaderna som ganska stressiga och angstiga eftersom jag visste att det krävdes hemifrån att jag jobbade under sommaren istället för att bara glida runt så det var bara att ta tag i skiten trots paniken i att ringa till random människor och bjuda ut sig. Till slut blev det bara enklare att ringa runt efter jobb än att höra mina parenteser fråga på daglig basis om jag fixat sommarjobb redan.

Jag började ganska tidigt med jobbandet. Barnvaktade åt andra familjer när jag var kring 14 år tror jag? Gick t.o.m. en kurs via Mannerheims Barnskyddsförbund för att ha lite på fötterna. Så den där första sommaren jobbade jag som barnvakt på Nordcenter golfklubb, samt åt en familj med tre pojkar i Karis.

Somrarna efter det jobbade jag på familjeföretaget som målare och städare (lyckades sätta eld på en dammsugare också, great success!), på vintern jobbade jag som diskare på krog (var inte myndig då, reglerna var lite slappare än nu) för att samla pengar till en resa till USA. Därefter jobbade jag på saxfabriken Fiskars under sommaren samt som extrajobb tills jag tog studenten. Därefter flyttade jag till Borgå och började på Folkhögskola, och på helgerna jobbade jag inom hemvården i Folkhälsan i Karis, och där fick jag fortsätta under sommaren och påföljande vinterhelger. Därefter flyttade jag till Sverige och gjorde min första praktik på Västis som fotograf. Sökte sedan ett stipendium som gjorde att jag fick jobba på samma tidning under två månader på sommaren. Efter det jobbade jag på Västis varje sommar tills jag var klar med skolan då jag plötsligt fick ett samtal om fastanställning och efter det har jag inte behövt söka jobb. Åkte på mammaledighet efter sju år på VN och när det var dags att åka tillbaka fick jag ett annat erbjudande och sen dess har jag varit här på Fotofabriken.

Så, har gått igenom ganska många olika branscher och hamnat nån helt annanstans än var jag började. Min poäng är, ta alla jobb som kommer emot er. Erfarenhet är aldrig dåligt. Och ja, det känns jävligt segt när det bara kommer nej och nej och nej. Ett år tror jag att jag sökte nästan trettio jobb innan nåt dök upp. Det är tärande.

Men här kommer en liten lista som kan hjälpa er längs med vägen. Lycka till!

1.Sök ALLA jobb du känner att du KAN genomföra

När det gäller sommarjobb ska man inte vara alltför kinkig, huvudsaken är att man kommer in nånstans. Jag har själv gjort ett antal jobb som kanske inte klassas som career goals men som ändå gjort att jag fått en lön, samt gjort så att jag haft nåt att skriva på min cv när jag söker jobb nästa sommar. Ett år målade jag brädor i fyra veckor i sträck. I brunt. Kändes ju inte som #winning just då men va fan, lön är lön. Och om inte annat så motiverar det än att utbilda sig till något som gör att man får jobba med det man vill jobba så att man aldrig mera måste stiga upp 6 på morgonen och sen måla lister i åtta timmar framåt eller stå på ett dansgolv klockan halv tre på natten och plocka upp någons spyor medan en tredje person står och häller öl i nacken på dig.

2. Skriv en ärlig ansökan

Lyft dina styrkor, men ljug inte. Om du inte talar flytande ryska eller är en hejare på att svetsa, skriv då INTE det på din ansökan. Berätta istället att du är jävligt bra på att organisera papper eller att du kokar grymt gott kaffe. Var personlig och krångla inte till det. Be någon läsa igenom ansökan innan du skickar iväg den.

3. Läs på om företaget du söker till

Om du kommer så långt som till intervju, eller redan innan, så är det ganska skönt att ha ett litet hum om vad det är för företag du söker till. Garanterat kommer frågan ”varför vill du jobba här?” att komma upp och då är det nog ALLTID en fördel att du kan säga nåt mera genomtänkt än ett ryck på axlarna.

4. Sök praktikperioder på företag du tror att du vill sommarjobba på

Det är mycket enklare att få ett jobb på ett ställe som redan känner till dig. Praktikperioder är ett bra sätt att komma in i ett företag för att se vad jobbet går ut på, samt för att lära känna de som jobbar på stället. Ta för dig under praktiken och det brukar öppna dörrar. Ibland kan det ju gå så att du kanske inte får ett jobb just där, men du kan lämna det företaget som referens och sen komma in på nästa ställe. Att vara en vettig och bra människa kommer man långt på. Personlighet och vilja att lära sig går alltid före betyg.

5. Använd dina kontakter skamlöst, men sök jobbet själv

Det är ingen skam i att dra nytta av de kontakter man har, men se till att fråga om jobben på egen hand. Alla företagare jag känner kräver att personen söker jobbet själv, inte mamma eller pappa. Var modig! Är själv fortfarande, trots att jag är 34 år gammal, livrädd för att ringa till folk jag inte känner. Men det känns så BRA när man vågar göra sånt som skrämmer skiten ur en. Hej heja! Be inte mamma fråga, gör det själv.

zg8vje

Nån annan som sitter på grymma tips så fritt fram att fylla på. Eller kanske du söker jobb eller har ett erbjuda?

2 Kommentarer

  1. Linn Jung skriver:

    Jag tycker det här var en utmärkt lista!

    Försöker verkligen tuta i mina barn att man alltid ska våga ringa eller fråga, även om man blir meganervös och det bränner i kinderna. Jag har haft en hel drös med praoelever och praktikanter på mitt eget jobb och de man minns bäst (och uppskattar mest) är ju just dom som vågar fråga, vågar tjata, vågar ligga på lite extra. Speciellt om man ser att det krävs lite mod från deras sida, att ringa eller fråga. Försöker alltid belöna det med uppmuntran och något gott, eftersom jag vet PRECIS hur jobbigt det är att som tonåring navigera sig i arbetslivet (man är ju så osäker!).

    • NinaFotograf skriver:

      Jo, har också sett en ganska hög andel praktikanter och sommarjobbare under åren och dom man har nåt minne alls av är ju dom som vågar men framför allt VILL nåt under sina korta sessioner i arbetslivet. Det ÄR jobbigt att komma in på nya ställen men så himla värt i slutändan. Ibland måste man bara pressa sig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: