Ägg i strumpan och lamm på bordet.

Påsken kommer! Med en som just blir två år i hushållet så börjar en ju självklart reflektera lite över vilka traditioner vi själva har kring påsken. Har försökt fråga runt lite av diverse löst folk men tycks ju vara som så att varenda kotte har helt egna traditioner och allting är mycket mera flytande i sin form än till exempel julen som ändå är rätt så snarlik i de flesta finländska hushåll. I min egen familj har det alltid varit så att vi knöt ett par strumpbyxor på sängkanten och när vi vaknade på morgonen så var dom fyllda med påskägg och godis (besvikelsen över ett Mignon-ägg var stor. Oj, hur tiderna har förändrats på den fronten). Har aldrig ens tänkt på hur sjukt jäkla random den traditionen är, utan bara tänkt att så här gör ju nog dom flesta. Men nu hittar jag inte en enda som gör såhär. Vissa gömmer ett stort pappägg fyllt med godis som man själv sen ska leta reda på. Medan andra inte överhuvudtaget gör något av saken. Nåt åt har jag ordnat skattjakt med karta åt kidsen på stugan. Mycket roligt! Sen brukade vi alltid klä ut oss till häxor på lördag och springa runt i kvarteret och tigga godis av grannarna. Inte ens det ser jag mera. Märkligt.

Maten har ändå alltid varit ett väldigt fokus under den här helgen och vi brukar äta nånslags påskmiddag i diverse hushåll. Vissa kör hårt på lamm, andra gånger har det inte varit så noga med vad som står på bordet utan mera handlat om att vi alla samlas.

Men jo, så nu undrar jag hur jag ska ta tag i denna tradition riktigt? Adrian fattar ju ändå inte så mycket men vill ändå starta nåt trevligt och återkommande i vår familj. Hur gör ni andra?

8 Kommentarer

 1. Daniela skriver:

  Påskharen kommer på påsknatten, och ger godis och choklad i mössorna, som vi lagt upp kvällen före. Och så brukar vi även gå ut och vara häxor och få godis 🙂

 2. cillawest skriver:

  Vi kör yllesockor vid sägen och så har haren varit där över natten och lämnat ägg.

 3. renja skriver:

  Vi hängde också strumpbyxor vid sängkanten 🙂 så hade påskhäxan flygit förbi under natten och fyllt dem med godis.

 4. Winstonsmammamalin skriver:

  När jag var liten hängde vi upp strumpbyxor/strumpor på ugnshandtaget! Det skall vi nog göra detta år likt förra året också här hos oss! Samt gå ut och påska i kvarteret detta år!

 5. ingelarudhberg skriver:

  Vi hängde strumpbyxor på köksugnens handtag o på moron var det påskägg där! *lycka* och sen var man nig ut o påska 🙂
  Här i Sverige är det mycket påskhare o leta ägg så ifjol när dottern nästan var tre o det var vår ut så fick hon leta två påskägg i blomrabatten men jag sa nog inget om vem som sku ha lagt äggen där.

 6. Maria skriver:

  Mamma blåste alltid ur en massa ägg som jag kunde få måla med vattenfärg/tusch och hänga upp i videkissor/björkris tillsammans med fjädrar och dylikt köpt pynt. Av äggen bakade vi kex/kaka eller stekte plättar. Om man är intresserad av en mera pysslig tradition. Kunde underhålla oss ungar hur länge som helst, under en dag åtminstone 😉

 7. LottaL skriver:

  Vi hängde alltid strumpor vid öppna spisen så att påskhäxorna kunde slänga ner äggen genom skorstenen då de flög förbi.

 8. Milla skriver:

  Vi har också haft strumpor brevid sängen som blivit fyllda under natten. Sambon har aldrig hört om det förut och jag har själv försökt googla om den traditioben men inte hittat nåt. Kanske det är nåt som bara förekommer i Karis. Påsk häxor är nog mina barn på påsklördag, det har lagats påskkort här hemma som de ger då dem knackar på och önskar glad påsk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: