Kladd.

 

FemHar på håll följt debatten om dessa massöverfall mot kvinnor så uppenbarat sig världen runt under de senaste veckorna. Tycker det hela är så himla märkligt faktiskt. Att överraskningen är så stor att vi kvinnor konstant utsätts för detta. Är detta en nyhet för någon? Kom igen. Inte en käft höjer på rösten när snubbar i grupp sitter och höhö-ar ut sin sexistiska skit eller när någon tar en på röven på krogen. Det tycks vara svårast att svälja att när nu någon som inte är född här gör detta. NU ska hela det kollektiva kvinnliga Finland skyddas från kladdande händer och obehagliga och ovälkomna närmanden. På vilka torg stod dessa typer och deklarerade ut sitt missnöje när vilken Matti som helst tog valfri kvinna på brösten tätt följt av ett mysigt HUORA! när det blev avslag på den inviten? Om man faktiskt tror att vi tills nu levt befriade från dessa svin som tar sig friheter över våra kroppar så kan jag enkelt meddela att ni har fel.

Varenda brud där ute har i något skede fått uppleva den här skiten. Obehaget att gå ensam på tomma mörka gator med en nyckel inborrad i handen och en iPhone på speed dial till 112. Blickar som är riktade på noggrant intäckta bröst istället för ögonen. Händer som utan förvarning tar en i skrevet när man lugnt och sansat rör sig en folksamling. Ovälkomnade klappar på ryggen i totalt opassande jobbsammanhang, något som mina manliga kollegor aldrig ens behöver fundera på. Fulla snubbar i grupp som står och skriker ut sina vidriga fantasier medan resten hejar på.

Fint att männen nu vaknar och  reagerar men hallå, öppna ögonen! Blir så trött på argumentet att alla män inte ska anklagas för att bete sig såhär, men samtidigt ska nu plötsligt alla invandrarmän nog stämplas på samma sätt och då är det plötsligt fullt rimligt. Nej, alla män är inte svin. Men för den saken kan vi inte sticka huvudet i sanden och tro att detta är några få isolerade fall av lättkränkta kvinnor som utsatts av pojkar som varit för fulla. Uppfostra era pojkar istället för att berätta för flickor vilka vägar man inte ska gå hem eller vilken kjol som just idag kommer att tända någon överkåt Jussi på alla cylindrar. Och nästa gång ni ser sånhär skit, säg nåt! Titta inte bort och tänk att det där har inget med mig att göra.

86a49638ca55436175a0863e6d7500bf

6 Kommentarer

 1. Mimmis Inn skriver:

  Väl skrivet om ett evigt aktuellt ämne (iaf för alla kvinns från 13 uppåt). Var är det som det går snett? Jo, när både mammor och pappor, lärare och andra vuxna replikerar med ett: Det är bara för att han är kär i/intresserad av dig som han kniper dig i ändan/ rycker dig i håret osv osv. Det är ALDRIG okej att kränka och nedvärdera någon annan med handgripligheter eller kommentarer! Viktigt att tänka på i uppfostran av våra små. Förhoppningen är att de ska ha mera innanför pannbenet när de kommer ut i samhället.

 2. marianorrgard skriver:

  Väldigt bra skrivet!!

 3. Karin skriver:

  Bra inlägg! Det är ju helt sjukt att det här är så vanligt att man inte ens kommer ihåg alla gånger det hänt. På krogen blir man ju inte ens förvånad över en främmande (men ofta mycket blek) hand på rumpan. På tal om män i grupp som antastar kvinnor på gatan så var jag med om det mitt på blanka dagen då jag gick på stan med min mamma. Vi passerade ett gäng killar i knappt 20-års åldern och en av dem tyckte tydligen det var helt okej att klämma på mitt ena bröst i förbifarten. Jag blev så paff att jag knappt kunde fatta vad som hände och därmed inte heller kom mig för att smälla till och skrika snubben rakt i ansiktet.

 4. Karin skriver:

  … och grabbgänget såg för övrigt ut att vara vita infödda finländare.

 5. Maria skriver:

  Håller med från början till slut! En ”bra” grej med detta är att ämnet våldtäkt, sexuella trakasserier och otrygghet öppet diskuteras och att även vita inhemska män ifrågasätts och kanske även börjar reflektera över sig själva/vänner/bekantas förhållningssätt.

 1. […] sådana fenomenala texter om män som går över gränser (Karin, Linn, Charlotte, Alexandra, Lina, Nina!) och vad det gäller oinbjudet tafsande har jag inte så mycket att tillägga just nu. Det verkar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: