Åka hiss.

IMG_5757Karis är ganska litet. Här finns ju inte sådär sjukt mycket siiivärdheter. Lång-Kaje och Pumpviken är väl ungefär kontentan. Missförstå inte. Har ett absurt hatkärlek-förhållande till den här hålan. När jag gick i gymnasiet och slavade saxfabriken vid sidan om var min värsta skräck att det var här jag skulle sluta. Nå, några år utomlands och sen var jag här igen. Fick äta upp varenda förbannade ord av illvilja. Och skönt är det. Vill man gå på kaffe med någon så ringer man och ses i Serendi två minuter senare. Inga bussar, spårvagnar, tunnelbanor och ett förbannat avstånd att ta i beaktande. Det är så okomplicerat. Familjen är ett par kilometer bort. Löpspåret finns utanför dörren. Kaverina bor alla i hus och möjligheten till sköna hemmafester där grannar hotar att vräka en om man inte skruvar ner Led Zeppelin är obefintliga. Dagiset kommer vi till utan bil. Kassatanterna frågar hur gammal Adrian nu är. Kärringen som står utanför Apoteket och skriker står där år ut och år in.

Men det är ju lite fult här. Eller ja, inte lite. Det är så helvetes jävla skitfult! Centrum ser ut som om någon tagit modell av nåt öststatsinferno. Inspirationen flödar ju inte direkt när man strosar ner för Köpmansgatan. Förr var centrum fullt av fina gamla trähus som nån smart person ville jämna med marken när allting skulle vara så jävla modernt. Men det passar väl på nåt sätt in på mentaliteten här. Lite sargat och kantstött, men våga för fan inte kritisera om du inte bor här, då kan man åka på en smäll. Karisborna är lite säregna på så sätt, hatar allt men det får ingen annan göra som inte bor här.

Men sen helt plötsligt så slår man upp ögonen en dag och inser att solen skiner och alla glömmer att vi bor i något som bäst kan beskrivas som Fifty Shades of Grey. Minus tantporren, endast det gråa. Folk sitter i Pityn med kaffekoppen i handen och Västisen framför sig och verkar nästan glada igen. (Tror alla var lite höga här i byn idag. Utom jag, blev så trött att jag somnade två timmar på dagen av all denna oväntade sol.) Orsaken att vi stannar är ju människorna. För DOM är allt annat än gråa. De flesta jag umgås med har jag känt sen dagisåren. Helt sjukt egentligen. Och nu har många egna knoddar. Livet rullar vidare,

Men, oj vad jag kan sakna den där storstadspulsen ibland ändå. Att bara sätta sig på ett helt nytt ställe och stirra på folk. Man blir ju lite matt här ibland när vårt största äventyr är att åka hissen i Masa. Men skulle vi byta? Njae. Kanske ett par års äventyr i New York kunde vara nåt att sträva till, men just nu skulle jag nöja mig med en timme på ett café på Södermalm. Det, och en natt ostörd, drömlös sömn. Men på lördag ska jag på gulej! Bara det!

Vart längtar ni? Eller är ni sådär obehagligt nöjda?

4 Kommentarer

  1. kuggekugge skriver:

    Just nu längtar jag till Berlin, men dit får jag åka om en månad så det är under kontroll. Sen längtar jag efter drömlägenheten i Berghäll. Just nu bor vi två personer i min etta och lite mer utrymme sku vara najs! Men Berghäll (och Berlin) är nog där jag allra allra helst vill vara. Åtminstone just nu!

  2. när det börjar skriver:

    Så himla långsam är jag, men vissa saker måste man ändå kommentera.
    Jag längtar till Karis.
    Nästan sexton år sedan är det sedan jag flyttade. Kan inte fatta det. Och som jag längtade bort då. Men på riktigt, egentligen vinner väldigt få saker allt det gråa och kvadratiga i Karis. Focus, Brankis, vattentornet som på något mystiskt sätt krymper för varje år. Jag blir helt upprörd när jag tänker på alla höga, nya hus som byggts i centrum, att någon hade mage att ta bort telefonkiosken utanför apoteket, att någon kommit på att börja odla lite buskar och träd mellan stadshuset och Brankis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: