#TjockVerklighet

Vet ni vad som stör mig hemskt mycket? Jo, normsmala människor som slänger ur sig floskler till höger och vänster om hur ”den bästa dieten är att äta med måtta och motionera lagom”. Människor som kastar skit på folk som gör nyårslöften om livsstilssförändringar och omläggning av kosten. Typer som tycker att man inte ska fundera så mycket utan bara sluta äta Snickers på daglig basis. Och varför stör det så himla mycket då? Jo, för att det är så förbannat nedvärderande av en person som inte en dag i sitt liv fått leva med fettfördomar eller bara annars hur det är att leva i en tjock kropp. Det är fan inte bara att sluta äta Snickers. Och det handlar inte bara om att förpassas till BigIsBeautiful-hyllan på H&M som är en jävla skämt av tält och tantmode. Jag tror faktiskt inte att man kan förstå verkligheten som tjock om man inte varit där, och om man inte varit där ska man passa sig jävligt noga när man sitter på sina höga (smala) hästar och lever loppan och undrar hur fan det ska vara så svårt för folk att sluta äta pehmis. Hatar såna där ”kom som du är”-kampanjer. Dom är ett jävla skämt. Och för vem ska man egentligen vara så jävla bekväm med sin kropp för?

Jag har varit tjock sen tidiga tonåren. Ibland större, ibland mindre. Inte en enda gång har jag känt att YES, det är så satans kiva att vara lite rund och go. Nej, det har känts skamligt. Och skit. När normsmala människor sitter och frenetiskt måste redogöra för hur mycket dom ääätit och hur dom säkert gått upp TIO KILO på en kväll så blir jag lite matt. Det är som om det värsta de här personerna kan tänka sig är att bli feta, och så sitter man där vid deras mardrömsmålbild och bara dör skamdöden. Ja, eller så var det tidigare. Nu blir jag bara rysligt arg. Inte ledsen. ARG. Fatta att det finns appar till telefonen där man kan se hur man skulle se ut som tjockis. Tjohoo, så skojsigt då! Eller att Monica i Friends porträtteras som nån jävla imbecill varje gång dom gör flashbacks till den gamla hemska tiden när hon, ve och fasa, var tjock. Och inte ens jättetjock, egentligen ganska normalmullig men enligt den standarden ett fucking HUS!

Så är det sen så konstigt att människor i den här sitsen gör nyårslöften och matscheman och fan och hans moster? Nej. Prova själv att vara i den situationen där din kroppstyp anses vara ärketypen för någon som inte bara är grotesk, utan även lite lätt förståndshandikappad. Vi är inte dumma i huvudet, trots att det sitter både en och två bilringar för många kring magen. Tänk på hälsan, säger dom välmenande hälsohetsarna i bakgrunden. Jo du, tror inte vi gör nåt annat med tanke på den mängd info som matats ut på varenda jävla tv-kanal och tidningsomslag. Här sitter vi och belastar samhället med hjärtsjukdomar och magcancer med våra kanelbullar i nävarna. Tack, vi vet.

Så ja, den tjocka verkligheten är omysig på alla sätt. Sen kan folk väl sitta där då och tycka att man ska sluta vara så jävla ynklig och bara ta tag i det. Men visa lite medmänsklighet istället för att sitta där och döma. Speciellt äldre människor tycks ta det som sin livsuppgift att kasta ur sig precis vadsomhelst om hur en ser ut. Skit i om folk är tjocka, gör det till en icke-sak. Och om nån väljer att åtgärda saken så är det deras sak, precis som allt annat som rör din egen kropp. Vill man börja hetsjogga sig i maratonform, eller bli glutenfri vegan så är det hens eget val och absolut inget som någon annan behöver ta ställning till överhuvudtaget. Skit i varför folk ser ut som dom gör. Det är inte din sak. Alls. Om inte du tillfrågas.

Själv så har jag just avverkat första dagen i min nya tillvaro. Började lite knackigt med två timmars sömn i bagaget och noll-möjlighet att träna eftersom jag nästintill känner mig bakfull av sömnbristen. Men men, spelar inte så stor roll eftersom hela den här första veckan handlar om att få lite struktur i köket. Och det har ju gått galant! Men som någon skrev här tidigare så är detta program ganska massivt om man inte har nån som helst hum om dylika kostscheman tidigare. Tror man lätt kan uppleva att man vill ge upp innan man ens börjat.

Första intrycket är iallafall att det är en rysligt mängd mat som ska konsumeras. Seriöst. MYCKET MAT! Har två mål kvar idag ännu och klockan är just åtta på kvällen. Nå, babysteps mot en friare tillvaro utan ryggont och kronisk trötthet.

8 Kommentarer

 1. Tiina Eloliina skriver:

  I hear you sister. Man blir lite knäpp o irriterad på folk som har normal kroppsform eller t.o.m är smala, o så drar dom ut magaSKINNET (ska uttalas me värsta kariska) och gnäller högt att voi helvete dendä ena bullen på kaffepausen gjorde dom tjocka! Joopa joo. Jag vet int vad dom vill, vill dom höra ”nämen du e ju int alls tjock” ?`eller vill dom bara ha stryk.. sanoppas se.
  No anyhow.. vi lever i en värld som aldrig varit såhär utseendes o kroppsfokuserat, det är krejsit värre och man får verkligen anstränga sig att fiksa allt detta, och ennu till uppfostra sin dotter till en hel människa,med huvud o hjärta på rätt plats. ALDRIG ha jag satsat o funderat o aktivt arbetat med att se till att varje dag, förstärka och stödja en hälsosam dialog mellan mig o min dotter gällande utseende och kropp. Hittills ha allt gått bra.. men hon blir just 9 år(TÄNK!).. och världen rullar på som en tsunami våg. Morjens. men som tur så klarar man sig ganska långt med humor och frisk självkänsla. But it’s a challenge.
  Och nu när man äntligen lyckats ta sig i någolunda normal form, med hård träning och total ändring av matvanor så får man jobba ennu hårdare med att HÅLLA det.. Ha själv lite tappa livslusten här kring höst o vinter o jul,för att jag har haft problem med höfterna o nedre ryggen (iskias besvär) och ha haft smärtor o annat skit hela hösten, o sprungit på fysio och hos läkare etc. OCH INTE KUNNAT JOGGA ELLER TRÄNA PÅ HIMLA LÄNGE.. så det att jag grät av glädje på måndagen när jag äntligen igen kunde fara ut o jogga utan smärtor.. kund int många fatta då ja berätta om det på jobbet.
  And that’s the way the cookie crumbles 🙂

  • NinaFotograf skriver:

   Blir så glad när jag möter dig på länk. Vem fan skulle ha trott detta om oss för femton år sen, trots att vi var såna stjärnor i Tiikerit… muahaha!

   • Tiina Eloliina skriver:

    Ja int va de alla som had Estrella Mega bägi med till matcherna o satt o vräkt i sig i pukukoppin före. O bra gick det. Not. Slippery hands av all chipsfett och bollen stritta emellan i huvu på domarn och emellan på kaverin brevid. Sku ge nästan va som helst fö att få tag på dendä reissuvihkon Timppa had i taxin alltid då vi åkte. Minns du? 😀 Hahahhaa va ha vi månne skrivi dit!? Jag SKA fiksa dedä häftet. Ska fråga faijan om han har Timppas nummer.. så kan ja ringa old buddy old pal 😉

   • NinaFotograf skriver:

    VA?! Fanns det nåt sånt! Jesus. Must have! Ramla över domarbordet, också en specialtitet i Tiikerit. And them outfits… myyy gaaad! Finns det bilder från den här eran?

 2. lina skriver:

  Hej jag använde mej av mammafittness efter andra barnet tyckte det var jätte bra eftersom du kan plocka in allt du själv har hemma och den räknar, och vill du inte fundera själv så finns det massor med goda recept som man gärna gör om och om igen. Och efter en tid behöver du inte fundera så mycket. Var med 5 månader och gick ner 25 kg. YOU CAN DO IT! 😊

  • NinaFotograf skriver:

   Men vad kul! Det känns bra såhär efter två dygn, tycker bara att jag lassar in mat hela tiden. Dygnets timmar hinner inte riktigt till känns det som. men gottig mat, och skön variation känns det som. Och grattis till dig för kämpandet. Hoppas jag lyckas lika bra, vill bli stark till sommaren. Och inte för nån jävla bikini, vill bara var en jävla powerwoman!

 3. Cec skriver:

  Ja om alla bara sku få vara som de är. Har själv varit verkligt smal, int vanligt smal utan verkligt smal o de e inte de lättast d heller. Man får kommentarer överallt ifrån då också. Om man inte förstår att äta, aldrig har sett bullar eller vad problemet är. Trots att man då själv kämpar med att gå upp utan att vågen visar den minsta mer. För lösningen är då inte heller pizza o hamburgare som folk tycks tro.

  Låt alla bara vara på sitt sätt o sköta sig själva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: