Barn i bil.

Screen Shot 2014-12-26 at 16.55.27

För att nu smidigt komma ur föregående slemdiskussion så undrar jag om någon klok person kan tipsa oss om en bra bilbarnstol? Adrian har växt ur babyskyddet för länge sedan och vi har sedan ett par månader kört med en Brio Zenta som vi fått ärva men den stolen är inte bra för vår unge. Han trivs inte i den, sitter alldeles för rakt.

Den jag tittat på är den här, Maxi-Cosi Mobi, som funkar från nio månader upp till typ fem år. Vore ideal att hitta en stol som han kan ha ett bra tag så vi inte måste köpa ny hela tiden. Han måste sitta tryggt, bekvämt, och den får absolut inte vara krånglig. Vår bil är ganska rymlig så det är ingen panik om stolen tar mycket plats.

Snälla, kan ni berätta vad ni kör/kört med? Eller om ni har erfarenheter av ovanstående.

22 Kommentarer

 1. Annika skriver:

  Vi har en Mobi, den är rymlig och bra! Men vi skulle nog behöva en större bil till den 🙂
  I början var bältet väldigt spänt men nu löper det bättre. I början hade vi dessutom ett extra nackstöd från britax då den är så bred men så fort det blev kallare och dottern behövde mössa så tog vi bort det. Hon är nu 90cm lång och ryms utan problem med tjock vinterhalare. Jättebra också då man kan luta stolen när som helst under färden om barnet somnar. Och viktigast av allt, barnet färdas med ryggen i färdriktningen 🙂

  • NinaFotograf skriver:

   Tack, just det jag ville läsa. har hört att bältet är spänt i början så är inställd på det men annars verkar stolen vara bra så bara jag hittar en återförsäljare så tror jag vi slår till.

   • Annika skriver:

    Vi beställde vår via Tenava-aitta i Lojo. Den hörde i alla fall då till Lastentarvikes utbud och deras produkter kan hon beställa in så behöver man inte åka längre vägar.

    Vill man prova olika stolar i sin bil rekommenderar jag också bilstolslotsen. Synd att vi inte kände till det före vi köpte vår stol, då skulle det kanske ha blivit en annan som hade gett mera utrymme i framsätet på vår bil.

 2. Erica skriver:

  Vi har en Klippan Triofix Recline i ena bilen och en Cybex Sirona i den andra. Vi har varit helt nöjda med Klippan men den passade inte alls i mannens bil. Sonen blev och sitta alldeles för rakt. Cybexen är helt super då man kan vända stolen mot sig då man sätter barnet i stolen och sen svänga på stolen. Man kan också lägga till liggläge då barnet redan sitter i stolen, vilket man inte kan med Klippan. Cybexen är bara lite onödigt dyr men nog aningen bättre än Klippan tycker jag. Sonen är nu 2.5 år, ungefär 13kg och cirkus 95 cm och åker bakåtvänd. Tycker det ser ut som om han har bättre plats i Cybexen och jag tycker bältet är lite kort i Klippan och jag har ibland svårt att få det fast då han är vinterklädd.

  • NinaFotograf skriver:

   Tycker alla bilstolar verkar krångliga, mer eller mindre. Och man vill inte slänga ut så mycket pengar på nåt man är missnöjd med. Men tack för tipset, ska kika på dom också!

   • Erica skriver:

    Det som jag ville få fram mellan raderna i min kommentar var att det gäller att testa bilstolen i er bil innan ni köper den. Som sagt så var vi helt nöjda med Klippan till min bil men inte till mannens, där passade den inte.

 3. Jessica skriver:

  Vi har haft 4 olika stolar på några månader; Britax Multi Tech, Akta Graco Cosmic XTP, Klippan Triofix Recline och Axkid Duofix. Klippan och Axkid är det stolarna vi är nöjda med och tänker hålla. Det är lätta att montera med isofix eller bälte, går snabbt att flytta om det behövs. Bilstolslotsen har bra storleksjämförelser på olika stolar, hur mycket rum dom tar i bilen. Både Klippan och Axkid är ganska smala och ryms bra med ryggen i färdriktningen.

 4. Ika skriver:

  Vi har en Besafe izi go. Den e nog int så super hurja, med tanke på vad den kosta. Men vi hade den samma som första bilstol och var så himla nöjda med den så vi köpte bara samma märke utan att tänka dess mera. Har dock ännu bara använt den så att killen åker ryggen mot körriktningen. Men den e ganska klumpig och obehändig. Tror ärligt sagt att man får en bättre för några hundra lappar mindre.

 5. Johanna skriver:

  Jag slår ett slag för Axkid! Antingen Duofix om ni vill använda er av isofix, eller så Minikid om ni tycker bara bälte passar för er 🙂

  Vi hade en Axkid till första barnet och var så nöjda att det blev en likadan till tvåan. Lär vara bland de stolar som barn allra längst ryms att åka i bakvänt.

 6. Milla skriver:

  Ingen annan har föreslagit Britax så det är mitt förslag. Vi har nu 2 st Max-way åt vårdöttrar. Ena är snart 2 år och den äldre är 4,5 år och 107 cm lång. Hon kommer säkert att kunna sitta i den ännu i ca 1 år. Enkel att montera, lätt att höja på bältet, plus godkänd bakåt till 25 kg. Tar också lite plats i bilen ifall ni någongång byter till en mindre bil

  • Milla skriver:

   Psst… Man ska aldrig använd tjocka vinterkläder i bilstolarna

   • Annika skriver:

    Hur gör ni då det är kallt ute då? Bilstolen är ju kall när man ska iväg och var ska man klä på kläderna när man kommer fram dit man ska om det är utomhus? Jag förstår att det är säkrare med mindre kläder men inte tänker jag ha barnen att frysa heller 🙂

   • Milla skriver:

    Vi har fleece kläder på barnen om vi bara ska åka nånstans och sen vara inne. Och ska vi vara ute så drar vi halare på sen. Skall vi till butiken har vi bara jacka som vi tar av innan vi går i bilen. Och alltid filtar med som man kan lägga över. Nu har vi också webasto i bilen så det är inte så kallt då vi åker i väg. Men sku vi inte ha det så kan man ju starta upp bilen några minuter före. Inte en gång har nån av barnen gnällt att det är kallt, tar också själv av mig jackan då jag åker bil. När man sett videon på krockdockor som har vinterkläder på så tar man nog av dem på sina barn. Samma med att åka bakåtvänt så längensom möjligt.

 7. krristaaa skriver:

  Vi har en Britax multitech 9-36kg, går att ha bakåtvänd först och sedan sväng barnet framåt när man tycker och sedan när ungen växer så växer stolen. Inte så tokig alls. Och priset ligger kring 250€ 🙂

 8. Helen skriver:

  Varför talar man i dessa artiklar som Milla länkat om att kombistolarna endast används utan bilstolens egna bälte då det vänds framåt? Själva bilstolen kan ju monteras fast med bilens bälte och barnet kan spännas sen i sin tur fast med stolens bälten, fastän barnet sitter med ansiktet i färdriktningen. Då blir ju inte stolen tung o barnet spänns int fast mellan bälte o bilstol!

  • Milla skriver:

   Kombistolar – Bra eller dåligt?
   Så kommer vi till de omtalade kombistolarna. Med en kombistolar menas det att de är godkänd både för bakåtvänt och framåtvänt användande. Något som det råder skiljda åsikter om. Ska man hård dra så ska man låta barnen sitta bakåtvända tills stolen är urväxt. Och är den urväxt bakåt så är den oftast det framåt. Sen är det detta med internbältet. I många av dessa stolar är det okej att använda det även framåt. Problemet du får då är att barnets kropp sitter helt fast och vid en krock är det endast huvudet som kan röra på sig. Detta gör att barnet med största sannolikhet kommer bli allvarligt skadat vid en krock. Du kan även använda vissa stolar utan internbältet och då används bilens 3-punkts bälte. Då får vi nästa problem. Stolarna är väldigt tunga och det finns risk att de bli klämda mellan stol och bälte vid en krock. Rekomendationerna från NTF är att köpa en ren framåtvänd bältesstol den dagen ni funderar på att vända era barn framåt. Många säljare har det som argument när de säljer stolar att man kan ha dem framåt. Detta ska ni alltså inte lyssna på.

   Detta kopierade jag från barnbilztolar.se

   Ville inte hoppa på nån utan bara informera. Det önskar jag att nån gjorde då jag fick mitt första barn för nästan 15 år sen. Nu då jag väntar mitt fjärde är jag mycket mera påläst och vill gärna att andra också ska veta så mycket som möjligt om säkerheten i bil för barn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: