Julefrid eller så inte.

Ingen annan som är trött på alla förbannade julklappstips och kalenderöppningar med specialerbjudanden? Vet inte varför men i år känns det alltså helt extremt på alla bloggar och sociala medier. Överallt så ska man klicka hem ansiktsmasker och träningsklockor och fan och hans moster. KÖP KÖP KÖP! Varför all denna hets? Blir helt tokig, och för att inte tala om hur sjukt tråkiga alla dessa inlägg är. Köpta annonsplatser förklädda som välmenande tips. Blaj.

Tycker överlag att julklappshetsen är så förbannat störd. Hur mycket paket köper folk egentligen? Och hur i hela Hangö har folk råd att köpa så sjukt mycket roina? Jag är säkert planetens mest tråkiga människa för jag orkar liksom inte hålla på och stressa sönder över våndan om vilket blockljus jag ska köpa till vilken moster. Kanske detta är en bonus av att vi är så sjukt många? Vi drar lott och köper EN julklapp till en person inom familjen. Minskar berget av papper och papp ganska betydligt. Dessutom så minskar den där stressen med ungefär hundra procent eftersom man slipper fundera i oktober på hur detta ska finansieras.

Därtill så köper vi varsin klapp till Grekens familjemedlemmar, som är betydligt färre. Och så köper jag och Greken nåt smått åt varandra, inget storslaget. Dessutom fyller han den 27 december så den stressen känns nästan värre än julen varje år. Och ja, i år så har vi ju ett barn men han vet ju inte skillnad på en tejprulle och Playstation så han får nog mest bara nåt symboliskt skrammel som han kan sysselsätta sig med i en kvart. (Har faktiskt beställt en julklapp åt honom, en grej som Mammaspring har gjort. Så ska inte slänga alla bloggpysslare över stupet).

Så totalt så köper vårt hushåll ungefär tio julklappar. Det räcker bra till. Julen är för mig ändå nåt helt annat än en ny teve. Seriöst. Julen är ju familjen och maten. Pappas halvansträngda välkomsttal. Köttbullar. Tommy Körberg. Johans julmiddag dagen före julafton. Syskonen som kommer hem till Karis. Trivial Pursuit efter middagen. Och ett ofantligt kaos och muller av hundar, ungar, och prassel. Det ÄR julen.

Sådär snabbt hopräknat, hur många paket köper ni åt folk till julen? Vad är julen för er?

14 Kommentarer

 1. Nora skriver:

  Vi köper ca åtta paket. I princip håller jag med om att det är bra med få gåvor, mindre skräp osv. men jag älskar stunden få vi alla sitter mätta och belåtna i salen och julgubben delar ut presenter. Alla läser sitt rim och tackar får gåvorna och nöjda prasslar med sitt. Då blir den stunden alldeles för kort om man endast får en present per person. Ca fem är väl optimalt. Vi är ca 12 personer som firar tillsammans. Alla presenter behöver inte vara så fancy, för mig räcker det med ett mjölpaket eller sånt, bara det att få och ge är så roligt! Julen är för mig när släkten är samlad i Dönsby, alla traditioner följs, all den goda maten. I år blir det ingen jul för mig då vi firar julen i Italien. Där spelas det fotboll på julafton, just sayin’.

  • NinaFotograf skriver:

   Jo, om man rimmar och håller på så kan jag förstår charmen. Men vi är typ 30 personer och det är nog bara allmänt kaos när julsnubben tittar in. Men det låter nog himla mysigt det där. Och visst är det ju kul att få öppna ett par paket men det blir så hysteriskt kan jag tycka.
   Och fotboll på julafton låter ju fantastiskt roligt! Här kommer ändå inte att vara nån snö.

 2. Sandra skriver:

  Jag har liksom bara ignorerat alla såna där luckor o grejer , enda jag kollar efter är ifall några grejer vi har tänkt köpa till bebulen i magen är på rabatt. Men orka kolla igenom alla bloggars jul-luckor o tävlingar o gud-vet-vad. ORKAR INTE! Tror bebisen gör sitt till att jag bara skiter i allt onödigt o fokuserar den lilla energin jag har på mer viktiga saker. Har mest köpt böcker åt folk, sånt gillar jag själv o de flesta behöver ju ändå inget! Fick nämligen i början av december en såndär galen och KLOK insikt att ”herregud, varför handlar man saker åt folk som int vill ha dem ändå?”. Liksom på riktigt, hur många kan ärligt talat säga att de behöver något nytt egentligen? Fast böcker kan man aldrig ha för mycket, tänker jag, boknörd som jag är 😉 Dessutom gjorde jag sylt i höstas som familjen ska få. Första året på länge som jag inte julstressat alls.

 3. Hanna skriver:

  Jag älskar att ge paket! Både till jul och födelsedagar. Försöker hitta på grejer som inte är onödiga, som biljetter eller presentkort, nödvändigheter som strumpor eller köksgrejer eller sen bara något riktigt fint. Allt som allt ger jag ungefär 10 julklappar som jag köpt kanske?! Till gudbarnen, sonen, maken och min familj. Maken köper sen till sin närmsta familj. Tycker det är bra mängd, både ekonomiskt och logistiskt. Och så gör jag julkonfektaskar själv varje år, ungefär 8 st och knäckebröd och lemoncurd om jag hinner…

 4. Annika skriver:

  Här blir det inte många paket, vi köper endast åt dottern, varandra, gudbarnen och respektive föräldrar. Och möjligtvis någon lott åt brorsan om jag kommer ihåg att köpa 🙂 viktigare med julen är lugnet när man ska äta och den mysiga stämningen.

 5. danni skriver:

  Här blir det fotoböcker till de äldre släktingarna. Deras önskeklapp nummer ett och min stressklapp nummer ett. Tur att man tar ett exemplar åt sig själv också. Sedan blir det väl några till. Barnen, mannen, syskonbarn, gudbarn. Så kanske 15 st allt som allt? Tur att 7 av dem alltså är just de där gå-igenom-hela-årets-fotoarkiv-böckerna. En av de viktigaste sakerna med julen har kommit att bli min syster faktiskt. Henne har jag firat alla jular med utom en, när jag var i Thailand. Och vi fortsätter tillsammans. Nu med våra familjer. 🙂

 6. Linda skriver:

  Köper endast åt föräldrar, syster, sambo och gudbarn. Men tycker faktiskt det är rätt kul eftersom jag brukar börja i god tid och slår till då jag känner att jag hittar något som passar just den människan. Slipper stressen på det viset. Men det verkar nog som om folk minskat på julklappsköpen, jag har i varje fall inte märkt av nån julhandel att nämna i år ännu! Fast i barnaffären är det alltid rusning nu innan jul, och det är ju förståeligt.

 7. wilma skriver:

  Vi köper åt våra barn (2st) och deras kusiner (5st), vi är väldigt oromantiska och har slutat köpa åt varandra. Redan det att jag inte behöver söka en perfekt julklapp åt min man har minskat min julstress. 🙂

 8. kaaarins skriver:

  Vi köper bara åt gudbarn och syskonbarn, inte ens egna sonen får nån ordentlig julklapp av oss, han får ändå så sjuttons mycket av alla andra så det räcker gott och väl till. Inte köper vi åt varandra heller, bara barnen får är det bra, det är ju ändå de som uppskattar det mest. För mig är det viktigaste att få vara hela familjen samlad på julen, äta gott och bara umgås i lugn och ro.

 9. Pinklady skriver:

  Jul för mig är familjen, att umgås, dricka glögg och äta gott!!! Tur så fixar mamma all mat (hjälper nog till men ansvaret tar hon mer än gärna) som äts av oss, kusiner med familj och moster med man. Å på juldagen dyker grannen upp….
  Själv älskar jag att pynta och fixa så ingen stress där! 🙂 Julklappar handlas mycket sparsamt nu mer, kusinernas barn (2st) gubarn (3st) å åt mamma och sen lottar vi mellan övriga julaftonsdeltagare. så totalt 7 klappar, som främst består av sånt folk önskat sig under året, åt barnen kör jag böcker, spel osv…. Å nyår i Tallin blir gåva åt älsklingen å mig, istället för att köpa något så tid tillsammans. Uppskattas alltid! ❤ Å rekomenderas fint fyrverkeri, obs boka bord….

 10. Maria skriver:

  Jag har alltid älskat att planera julklappar och har ofta haft de flesta skaffade i oktober. Men vi är en mycket liten familj så det är inte speciellt ansträngande. Och jag tycker om att ge sånt som är verkligt genomtänkt och ofta hemlagat. Inga dyra grejor men sådana som mottagaren verkligen behöver. Och böcker. Alltid många böcker.

 11. Sandra skriver:

  Vi har alltid fått ganska många julklappar när vi var små, men det tror jag att mest berodde på att vi inte fick något under resten av året (förutom födelsedagen då), så sist och slutligen blev prylarna bara ihopklumpade. Nåja, så nu ger vi klappar åt föräldrar (här är det också fotoböcker åt de äldre i familjen) och våra barn. I år har vi skippat klappbyte med mina två bröder, för det brukar ändå bara bli en sån där ”bara för att”-julklapp. Totalt har vi kanske 15st varav 4 är fotoböcker 🙂 Fotoböcker is the shit!!

 1. […] alla men jag är nämligen inte alls julstressad i år. Som jag skrev åt Nina så har jag på något sätt lyckats ignorera alla julkalendrar med tävlingar, give-aways, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: