Åtta.

IMG_4682

Barnet växer så det knakar. Vi har inte varit på åtta-månadersgranskning för vi är helt klart så jävla dåliga att vi helt enkelt inte fått det bokat. Måste göras idag. Har alltså ingen koll på vikt och längd men helt plötsligt har han fått en synlig hals så nåt har ju hänt med fomen iallafall.

Fortfarande kan vi dock konstatera att barnet inte har en enda tand i sikte, han kryper inte, och han kan inte alfabetet. Däremot så babblar han otroligt mycket. Totalt jibberish förstås och hur jag än övar så finns det nog inget ”MAMMA” i sikte ännu. Han sitter mest bara på plats och petar på precis allting som kommer i sikte. Och så är han rastlös som en seppo. Måste ju vara sjukt frustrerande att inte kunna ta sig runt som man vill. Ännu gör han inga anspråk på att ens försöka resa sig upp. Han är väl lika lat som sina parenteser av naturen. Ganska gött ändå, att bli omkringburen och matad dygnet runt.

Själv började jag prata vid nio månader och gå en bra bit efter ett. Upplever ju inte direkt någon stress över hans stillasittande. Tror det blir totalt kaos när han hiffar att livet är större än en lekmatta i vardagsrummet.

Är dock väldigt glad över att han nu slutat äta på nätterna! Det gick helt utan några egentliga försök. Han sov tre nätter i rad hela natten och efter det så verkar behovet av att tanka på natten helt avtagit. Så. Himla. Skönt. Fortfarande så har vi ju bakslag när det kommer till dom där nätterna när det gäller att sova utan avbrott och skrik men de senaste veckorna har han faktiskt sovit flera nätter rakt igenom än vaknat och behövt lite lovin. Nu gäller det bara för mig själv att hitta rytmen. Att lägga sig klockan två är inte optimalt när man ska upp efter sju. Men får liksom inte ro! Tror det beror främst på stress och rotig kost men kanske det blir bättre nu när det lite lugnat sig med allt jobb.

Men det är iallafall en helt sjukt härlig bebistid just nu! Han är liksom ett barn helt plötsligt. Lär sig hela tiden nya saker och uttryck. Tusen gånger roligare än den där pyttespädistiden. Kan konstatera att den biten gick väldigt fort men när man lever i den dimman så förstår man nog inte att folk ens överväger flera barn. Inte för att jag nu heller repat mig från chocken. Ett barn är liksom redan sån himla full rulle att dom som får tvillingar borde belönas med gratis choko livet ut. Och ni som gör detta ensamma… ni är dom största hjältarna.

När har era ungar börjat traska iväg? Kröp dom? Och vad var dom första orden och när kom dom?

 

12 Kommentarer

 1. ingelarudhberg skriver:

  Alicia satt utan stöd vid 6 månader, ålade gjorde hon vid 7månader, vid 8½månad gick hon längs med möblerna(trodde hon skulle skippa krypandet) men började krypa nånstans mellan 8-9½månad, kommer inte ihåg och hittar inte texten i min blogg. Gick gjorde hon vid 13-14månader.
  Pappa var bland det första hon sa(9månader?) och det gjorde hon nog nån månad innan mamma. Tur man har sin blogg så man kan kolla detta för annars skulle jag nog inte komma ihåg nåt 😉
  Nej man behöver inte ta nån stress, de lär sig krypa,gå och prata! 🙂

 2. Vår dotter började krypa vid 7 månader tror jag, vid 8 månader gick hon längs möbler och vid 10 månader började hon gå utan stöd. VAr lite rädd för hur det skulle gå då hon va så snabb med att börja gå, men hon var som tur vad, försiktig av sig.

 3. malin skriver:

  Julian sovde 20 timmar i dygnet tills han var 5.5 mnd. hoppas nästa unge gör lika…Vid 6 mnd kröp han, och vid 7 gick han längs med möbler. Gick själv vid 10/11 mnd. många bulor. Han sa pappa vid 10 mnd och sen var det lite paus med orden. Men pratet har han varit lite senare med tycker jag än många andra vi känner, men istället har han varit bra på det grov motoriska och sovandet sen han föddes. Adrian är söt, njut at att han inte har så bråttom 🙂

 4. Nora skriver:

  Kidsen gick då de var nio månader, och sprang maratonlopp vid året (så kändes det iaf…). De började prata lite mer förståeligt där vid 1 1/2- 2 år. De pratade mest italienska i början, typ gatto (katt), aqua, mamma, ciucio.

 5. Michaela skriver:

  Vad skönt att ni kom lätt undan med att bli av med nattätande! Arthur börja krypa vid 6½ månader, gå vid 10 månader och sa första orden när han var storebror och typ 1 år 10 månader, då sa han mamma. När han sen börja prata så blev han snabbt på samma nivå som andra barn. Sander börja krypa vid 6 månader, gå vid 8½ och har ingen aning när han börjat säga nåt, men nog efter att han var ett år. Ska bli spännande att se hurdan Evilda blir och vad hon hittar på.

 6. aikkin skriver:

  Killen (som nu är 9 år) började gå vid 9 månader. Hoppade dock över krypstadiet 🙂 Men han sa bara ”mamma” åt allt och alla ända tills han var 2,5 år… men efter det har han ej varit tyst 🙂

 7. Vero skriver:

  Dottern började krypa, alltså riktigt krypas inte hasa sig framåt, först vid 9 månader, men gick utan stöd vid 11 månader. Började sig maaama vid 10 månader, sen var det en lång paus med det ordet tills lite efter 1 årsdagen. Och nu är det bara det istället 🙂

 8. Ika skriver:

  Min lilla kille sa mamma vid 6 månader, men det var nog det ända han sa. Krypa börja han som 10månader då han var på sköt (fick video som bevis) och gå vid 1år 3mån. Och när jag kollar på kompisars småttingar så går det nog int att jämnföra, alls. So no panic. 😃

 9. Winstonsmamma skriver:

  Ålade sig fram men började sedan krypa vid 9 mån. Sade mammam och pappap vid 10 månader. Nu springer han som en huligan samt klättrar upp på bord osv😱😂

 10. kaaarins skriver:

  Vår son började åla vid 8 månader tror jag, sen där mellan 9-10 kunde han först sitta ordentligt, lite krypa och stå upp. Kröp gjorde han inte så länge så där helt ordentligt utan ålade mest. Gå utan stöd gjorde han just före 1-årsdagen. Mamma kunde han säga där vid 10-11 månader men vetefan om han själv visste vad han sa. Det var nog efter 1 år som han verkligen började säga ord. Jag minns att man då väntade på att han skulle röra på sig, prata och allt det där, men nu med följande är jag nog glad om h*n tar det lugnt 🙂

 11. Jacki skriver:

  Casper började åla sig framåt vid 6 månader och började stå mot stöd vid 8-9 månader. Han började krypa först lite före han börja gå, tills dess ålade han sig bara framåt (fort). Han började gå när han var 1år och 3 veckor. Han började säga mamma vid 11 månader och efter det har talet utvecklat sig snabbt. Han babblar på massor nu. Han är snart 1 år 9 månader och det kommer 5 ords meningar. Han förklarar hela tiden någonting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: