Resa med barn – Hur gör man?

OZOm två månader ska vi packa iväg oss själva och klimpen och resa halva jorden runt. Den bäste Parkinson förstod inte bättre och valde att bosätta sig i Australien för sisådär sju år sedan och det gör ju våra spontana kaffeträffar lite smått omöjliga. Jag åkte dit själv år 2009 och sen dess har den stackars kvinnan fått flänga hitåt när vi ska ses. Men nu, nu är det dags att sticka iväg hela familjen. Eftersom hela det här moderskapet är så nytt, så faller det sig rätt naturligt att vi inte hunnit iväg på några längre äventyr ännu. Hittills har vi tagit oss till Stockholm och det gick ju helt ok. Men nu kommer ju momentet in i bilden som jag fasar mest över på hela jorden, nämligen FLYGA! Jag är nämligen frrrruktansvärt maniskt flygrädd. Får i princip hyperventliera in i en papperspåse under varje resa och detta är inte nåt som verkar bli bättre med åren.

Jag har rest väldigt mycket i mina dagar och gjort säkert över tio extremt långa flygresor men inte njutit en sekund av dessa. Och nu kommer den extra dimensionen in, d.v.s. jag ska inte bara hålla mig själv sansad, utan även en liten påg på sex månader. Så nu undrar jag om det finns någon därute som vill vara så vänlig och ge mig era BÄSTA tips för hur man reser smidigast med en bebeto. Inte bara själva flygandet utan även hur man ska packa inför detta äventyr. Vi kommer alltså att flyga till Singapore och hänga där några dagar, varefter vi sticker till Australien och skummar runt lite. Mest kommer vi ju dock att vara stationerade uppe vid Barriärrrevet i ett par veckor så när vi väl är där tror jag inte det blir någon större kris. Det är mera det praktiska jag behöver tips om.

Så, resa med spädis: Hur gör man?

5 Kommentarer

 1. annamarkelin skriver:

  Well, eftersom han är så liten ännu så är det rätt lätt. Mina bästa tips kommer här:
  – boka en plats på flyget med bebissäng. Då sover han där och ni får händerna fria. Om det inte går så ta med sovtäcket och lägg ungen på golvet vid era fötter när han somnat. Så gjorde vi.
  – ta med egen barnmat till själva resan, så blir allt enklare. De värmer den åt er. Se till att det finns en flaska alt amning vid start och landning så gör det mindre ont i öronen.
  – Tunn filt att lägga över dig och bebeto så att inte ljuset i planet stör.
  – Blöjor med för hela flygresan, finns sällan att köpa på taxfree 🙂
  – Annars behövs bara en lätt resevagn och lite tålamod.
  – Eget solskydd med.
  Har flugit och rest med 2 ända sen de båda var 4 månader och det har alltid gått jättebra, folk är faktiskt hjälpsamma. Tänk på att två händer går åt att köra vagn så planera väskorna därefter. En stor reppu är bra att ha ist för en resväska.

 2. Michaela skriver:

  Jag har länge tänkt fråga vart ni ska fara, och sen sku jag också fråga att var det inte så att ni reservera resan före ni fick barn och känns det nu på samma sätt som det kändes då när ni boka resan? För jag var ju säker när jag vänta Arthur att jag sku släpa med en några månader gammal baby till Barcelona och hälsa på kompisar, men sen när han föddes så kändes det helt fel, så vi for sen när han var halvt år och då var jag nog ännu lite nervös och hade mamma med. Nu med tredje sku jag nog kunna flyga iväg själv också, och ren nu när hon är 5 veckor. Så av erfarenheten så vet jag att nog oftast går jättebra och alltid är resan värd det.

  En 6 månaders funkar utmärkt att resa med för de rör ju sig ännu så lite och sover ännu rätt mycket. På platserna på första raden får man babysäng, för vissa flygbolag reserverar man dem och betalar dem (finnair tex) med andra kan man väl be om dem. Man ska ha mycket egen mat med åt babyn och många burkar ersättning extra. Luften i planet är torr och mina har iaf varit törstigare i planen än vanligtvis. Man kan värma burkar i varmt vatten i planet. Det finns också tuttflaskor som har plastpåse, så om man har med ersättningsburkar så byter man bara plastpåse och sköljar tuttdelen (alt. har flera tuttdelar med) och då behöver man inte så mycket flaskor med och slipper diska (http://www.ainu.fi/tuotteet/ainu-kertakaytto-tuttipullo- jag kanlåna vår flaskdel om ni har tuttdelar själv och är intresserade).

  Sen kan en sån där vagnkasse vara en bra ide, om den är mjuk och liten. Den kan man ta med in i planet och ha barnet och sova i den mellan fötterna, annars funkar ju nån sovpåse med. Och om packande så håller jag med om att ryggsäck är det bästa att ta in i planet, man vill ha händerna fria. Och så är det bra att båda vet var allt finns och att man har trasor/papper längst ut. Nån rolig sak för babyn att titta på och sen lite riktiga smycken/klockor/nycklar som babyn kanske inte vanligtvis helst ska leka med.

  Som solkräm så kan denhär användas från 6 månader uppåt: http://www.eucerin.fi/tuotteet/sun-protection/kids-micropigment-sun-lotion-sk-25-aurinkovoide

 3. Nora skriver:

  Vi har visserligen bara flugit till Italien ett antal vändor med ungarna, och det är ju inte så hemskt långt borta. Bäst är detta: Att när de var tre månader ha de mjuka vagnkassarna som Michaela redan nämnde med, att ha med bärsele (guld värd om man ska springa mellan gate:ar.) och hörselskydd och tunn filt då de ska sova. Och en massa, massa underhållning. Att resa med 7-8 månaders babyn var nog den svåraste åldern, de var så aktiva då och behövde oändligt mycket underhållning. Det bästa med att flyga med barn är att man får strunta i alla säkerhetsregler angående vätska på flyg. Vi hade alltid handbagage fullt med ersättning, vatten och mat åt ungarna. Dessutom får man kunglig betjäning på de flesta flygfält, typ att man får gina i säkerhetskontrollskön, och att man får superhjälp av personalen.

 4. Elisa skriver:

  Jag tänkte bara på det, att det är antagligen bäst att ni spänner fast A på M och inte på dej om ni kör med bärsele (vilket är jättepraktiskt om han bara tolererar det). För om du angstar och har dig kommer han blixtsnabbt att snappa upp det och tro att världen håller på att gå under. 😊 Och så kan man köpa örondroppar receptfritt på apoteket att ha med på flyget, ifall det behövs! Såg inte om nån hade sagt det här redan, ursäkta för upprepningen isåfall! 😊

 5. Jennie skriver:

  Tillägger till de tidigare kommentarerna att nässpray också är bra på flyg. Det har vi alltid haft med oss. Nasolin Aqua till babyn. Förövrigt är jag så avundsjuk på er resa… Barriärrevet är min dröm!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: