Preventivmedel.

Hörni, en liten stilla undran till er kvinns därute som använder preventivmedel av nåt slag: Vad kör ni på?

Jag frågar för jag upplever att efter att jag slutade äta de p-piller som jag hade använt i fem år utan några som helst biverkningar så känner jag mig ganska skum i kroppen och jag undrar dom det är dom där Cerazette-pillren som ställer till det. Nu kan ju säkert en del tillskrivas det faktum att jag är annorlunda rent hormonellt efter en graviditet och så men alltså jag mår illa på daglig basis och efter lite googlande så tycks detta vara en allmän biverkning av just dom där pillren. Tidigare åt jag Diane Nova som jag egentligen fick utskrivna p.g.a. acne och upplevde dom som grejt. Inga finnar, inga bebisar. När jag var på återkollen hos läkaren så ville hen prompt truga på mig en spriral men det ville jag verkligen inte ha. Hört horrorhistorier om dom. Dom har suttit fel, inte lagts in rätt, och i vissa fall ramlat ut! Nej, tack! Tänkte i min enfald att p-piller som p-piller, och eftersom jag inte reagerade alls på dom förra så tänkte jag att dom här mini-pillren skulle vara helpponakki. Men nej, så är alltså inte fallet. Blöder liksom två veckor i putki och ingen struktur alls på humöret heller. Uppochner och mest jävligt lättstörd på precis allting. Dessutom känner jag mig galet sugen på allting i sockerväg och allmänt svullen. Men mest alltså den där konstanta känslan av illamående.

Så, nån som har nån erfarenhet att bidra med? Jag ammar inte längre så borde inte va nåt hinder att stoppa vad som helst i kroppen men tydligen får jag inte äta Diane Nova mera, dom ska man tydligen inte äta så lång period som jag gjorde. Underligt att min vanliga gyneoklog inte sagt ett jota om detta under alla dessa år. Och jag vill ABSOLUT INTE bli på smällen nu så att köra utan är totalt uteslutet.

17 Kommentarer

 1. Tiina skriver:

  Jag har ätit p-piller ‘Harmonett’ nu i 15 år. Bort räknat då ca 1,5 år-2år då vi börja köra med skaffa bebeto projekt+ graviditets tiden. Min gynekolog ha aldri sagt nåt om att dom sku ställa till me någo ”extra” problem (utöver dom vanliga riskerna med blodpropp etc.) Dom ha funkat bra, inga biverkningar what so ever.. Aldrig haft. Prova engång på skoj läma bort en paren månar, men fick såna mens-smärtor o annat schaise så for hastigt tillbaka till de ”normala”. Så länge som min gyne säger att dom e miedoimpia mitä markkinoilta löytyy, no worries. P-piller it is. Och kierrukka, e nog de sista jag vill ha.

  • NinaFotograf skriver:

   Jo, förstår inte heller varför jag nu plötsligt inte får samma piller längre? Ytterst skumt. Ska höra nästa gång jag snarvlar med någon som kan sånt.

 2. ingelarudhberg skriver:

  NovaRing hade jag innan graviditeten och var supernöjd med den. Inga humörsvägningar, inget ont och inga mellanblödningar. Dessutom kan man även med den köra ihop två månader och slippa fanskapet(mensen) varannan månad 🙂

 3. krista rimpilä skriver:

  Nuvaring rekommederar jag också, minst hormoner och enkelskött 🙂

 4. wilma skriver:

  Jag har haft hormonspiral efter min andra graviditet, det positiva med den var att man inte behövde fundera på att komma ihåg att ta piller, sedan försvann även mensen! Negativa var att jag fick mycket flåtigt hår och finnar, den togs bort. Sedan prövade jag nuvaring, men ansåg att den är dyr i längden och ville ha nåt man inte behöver komma ihåg att sätta in eller ta ut. Nu har jag prövat cerazette på grund av att det var meningen att jag skulle få kapseln man sätter i armen, men har samma problem nu som med spiralen, flåtigt hår och finnar så jag tänker återgå till Nuvaring. Det är en enda djungel detta pillerhav..

  • NinaFotograf skriver:

   Hmm, funderar också skarpt på den där staven i armen. Kostar ju rätt så mycket men sen är man ju skyddat nåt år framöver. Låter dock mindre behagligt sen om man mittiallt får finnar och flottigt hår som valfri flicka i puberteten.

 5. Linda skriver:

  Jag älskade nuvaring i två år, lättskött och noll biverkningar, sen plötsligt blev jag ett monster och allmänt odräglig och hade noll lust att så mycket som röra i en man, så slutade med den. Kände mig så äcklad av hormoner och allt som händer i kroppen av dem så jag slutade och nu har vi använt kondom i drygt ett år och det har funkat förvånansvärt bra, är en betydligt trevligare flickvän och mår kalas i min egen kropp utan extra hormoner. Men om nuvaring funkar utan biverkningar för mig skulle jag ta den tillbaka vilken dag som helst, så kanske värt att testa!

 6. B skriver:

  Nuvaring, p-piller och p-plåster innehåller alla liknande hormon och funkar på samma sätt. Cerazette är ett minipiller med samma hormon som finns i hormonspiralen. Fördelen med enbart gulkroppshormonen är att mensen ofta uteblir helt och hållet efter en tid. Hormonsiralen är lika säker som sterilisation och det är rätt så ovanligt att den läggs in fel o dyl. Men det är ju det man hör om förstås… Diane Nova är ett piller med hög hormonhalt, men jag ser inga hinder att fortsätta med det eller annat p-piller om du inte hör till riskgruppen. Är själv gravid och tänker testa Mirenan då det blir aktuellt. Vet ej om den passar men man måste bara pröva sig fram. Då det gäller preventivmedel skall man inte lyssna för mycket på andras erfarenheter utan pröva sig fram. Lycka till!

 7. kaaarins skriver:

  Jag tog aldrig de där minipillren de skrev ut efter graviditeten för var så rädd för alla konstiga biverkningar. Jag började sen med samma p-piller igen som före, ingen som funderade något på hur länge jag ätit dem. Men sen mådde jag inte alls lika bra av dem som tidigare, helt underligt då de alltid funkat så bra förut, så jag slutade och vi kör bara med kondom. Vet inte alls vad man borde ha för preventivmedel, det är verkligen en djungel! Spiral är nog inget för mig men den där nuvaringen måste jag nog läsa på lite om.

  • NinaFotograf skriver:

   Jo, som sagt så verkar dom där mini-pillren inte vara så skonsamma som namnet antyder, åtminstone inte för mig. Börjar förstå dom nu som sagt att p-piller är horror. Man borde ha förstått att uppskatta sitt sympomfria liv pre-bebis.

 8. Malin skriver:

  Jag har gammaldags kopparspiral efter att ha ätit p-piller före två barn. Jag ville skippa hormoner helt och eftersom kondom inte riktigt är så tjohej så blev detta det återstående alternativet. Snart haft den i två år och tänker nog fortsätta efter fem åren för jag har varit nöjd. Att lägga in den gick bra, men inte känns ju tanken på att man ska ut den en dag så trevlig, men om man nu har lyckats klara av två förlossningar så månne det nu inte ska gå bra…

 9. Mikaela skriver:

  Efter att ha använt Nuvaring i 1 års tid kan jag dela med av mina erfarenheter. Var supernöjd i början, lättskött och inga biverkningar. Dryga ett år senare blir jag värsta monstret med humörsvängningar. Värst av allt är att jag under en längre period drabbades av blodproppar , så nu har jag slutat med p-ring. Jag blev tvungen att i 2 månaders tid dagligen ta sprutor mot att blodet inte skulle levra sig, o därefter bloduttunnande medicin, inte kul! Gynekologen skrev istället ut Cerazette men på basis av alla de biverkningar man kan få är jag osäker om jag alls vill börja använda dem.. Blodpropparna öppnade verkligen ögonen för allt ”skit” vi kvinnor stoppar i oss kan förorsaka.

 10. Silje skriver:

  Det er mange av oss som ikke kan bruke prevensjonsmiddel som inneholder hormoner. Det finnes heldigvis mange alternativer http://www.hormonfritt.no Hvis man opplever bivirkninger kan man teste noe annet. Det er verdt det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: