Valet och kvalet.

Har ni röstat i EU-valet?  Jag vet vad ni tänker, ”guuuud så jävla tråkigt ämne då…” Och ja, det är ju inte så hett alla gånger men tål nog ändå att tänkas på. Min syster, statsvetaren, hörde av sig igår och tyckte att intresset för valet är ganska bedrövligt. Hon tycker vi borde gå upp till kamp och hålla de främlingsfientliga partierna utanför EU. Jag kan ju inte annat än hålla med. Tyvärr är jag så sanslöst oinsatt i allting som heter politik just nu. En månad med spädbarn gör en tydligen lite dum i huvudet och allt annat än hormonnippor och skrik i natten går mig ganska omärkt förbi. Dessutom så är jag ganska out när det gäller allting eftersom jag är så van att jag får all info per automatik via jobbet. En bra bonus med att sysselsätta sig inom journalistiken. Men tänkte att jag ändå borde slå på trumman lite när det kommer till det här valet. Igår var sista dagen ni hade möjlighet att förhandsrösta, på söndag går vi till val.

Jag personligen har ingen favoritkandidat ännu. Jag röstar aldrig på parti, jag går efter kandidat (ja, jag skulle ju då inte ens i misstag lägga min röst på Sannfinländarna men det säger ju sig själv att jag inte hittar nån personlig favorit där ändå). Saker som är viktiga för mig är att personen i fråga har samma moraliska värderingar som jag, d.v.s. någon som är liberal alltsomoftast. Jag håller starkt för allas rätt till lika behandling och därmed ramlar alla bort som inte stöder till exempel samkönade äktenskap och allas rätt till adoption. Gud är liksom inte på min världskarta, inte Buddha heller. Alla Adam och Steve-argumenterare kan kytt sig.

Jag trummar hårt för dom som vill stärka företagarnas möjligheter. Uppväxt i en företagarfamlij, driver själv firma, och bor med en som driver business så konstigt vore väl allt annat om jag inte rankade en person som driver våra värderingar ganska högt. Med dagens samarbetsförhandlingar var och varannan minut så går vi allt mera mot ett samhälle där man inte ska se det som en självklarhet att någon annan sysselsätter dig. I det här landet speciellt så är det sanslöst hårda krav på företagare när det kommer till skatter och annat och jag tror att folk behöver bli lite medvetna om lyxen att någon annan ens anställer dig. Småföretagare speciellt har det ganska tufft och det där med att anställa någon är nog oftast en utopi. För dyrt helt enkelt.

Är självklart feminist så det skadar liksom inte om en kvinna väljs in, men ser det inte som ett självändamål. Hittar jag en snubbe där ute som driver kvinnors rätt till lika lön för lika arbete så inte mig emot. Alla välutbildade människor borde ju vara feminister, underligt är ju allt annat. Varför kuken ska bestämma slutsumman på ditt lönekvitto övergår mitt förstånd. Pardon my French.

Den fria rörligheten inom EU ser jag som en ganska viktig del, speciellt för studerande. Har själv studerat i Sverige i fyra år och tyckte det var fantastiskt att jag kunde göra det. Dessutom så uppmuntras ju dom flesta studerande idag att ta sig utomlands en termin eller två och det tycker jag är extremt viktigt. Språk är en sån otroligt stor gåva och alla möjligheter man får att lära sig ett nytt ska man nappa på. Vår egen kommun går ju defacto inför att starta språkundervisningen för det andra inhemska redan från första klass vilket jag tycker är fantastiskt. Finska, eller svenska, ska ju inte vara nåt skrämmande och negativt att lära sig. Det är en förbannad lyx och rikedom och tar inget bort från något annat. Min egen unge ska bli fyrspråkig om jag får som jag vill: svenska från min sida, finska från Mavves, grekiska från sin nono, och engelska från alla håll.

Typ så tänker jag. Bryssel känns ju så himla avlägset och träigt med dessa diskussioner om böjda bananer och lakritspipor men kan ju löna sig att flytta ner det en nivå och fundera ut hurdant EU du vill leva i. Och kan ju vara på sin plats att rösta på någon överhuvudtaget, innan vi sitter där med Sannfinländskt och Sverigedemokratiskt styre som lever på populistiska värderingar och en hemskt obehaglig jargong.

RÖSTA.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: