Namngivning?

Boys Boys2Tycker sättet som Speedos kusiner tagit sig an honom är så fint. ”Han är så liiiiten! Titta på hans fingrar! Får vi hålla?”

Var tvungen att fundera två gånger innan jag ens kunde fastställa vad det är för dag idag. Lördag. Visst? Blir helt sekaisin av alla ledigheter och röda dagar just nu. Trots att jag själv är ledig varje dag så blir jag ytterst förvirrad när folk går på fest varann dag känns det som. Men nu torde väl ordningen vara återställd ett tag till.

Här rullar saker på. Igår hade vi för första gången ungen på föräldrafri kväll hos sin fammo i några timmar. Vi gick ut och åt på Köttkontrollen, följt av vernissage på Pityn, och sen ännu en snabbis på Lärkkullas avslutning. Kändes väldigt skumt att inte ha min konstanta följeslagare med mig. Vi har ändå hängt ihop i snart tio månader. Kändes nästan lite gråtmilt att lämna bort honom, även om det bara var för ett par timmar och till en person som mer än gärna hade behållit barnet för all framtid om hon hade fått. Där gick man och oroade sig att han skulle skrika hjärtskärande efter sin mor hela kvällen. Eeeeeh, not so much. Han slockande tjugo minuter efter att vi droppade av honom och sov sen igenom hela besöket och vaknade lagom till att vi plockade upp honom. Sen underhöll han mig vid midnatt, vid halv fem, och sen igen slog han upp sina bruna ögon strax efter åtta. Och här ligger han ännu, och kämpar mot sömnen. Pigg när han vill, tydligen.

Trodde jag skulle ligga hemma och kämpa mig igenom hela mammaledigheten i ren tristess men alltså har så sjukt mycket program hela tiden, känns det som. Eller så är det bara så att allting tar så ofantligt mycket längre nu när jag går enligt Speedos schema. Anyhow, på måndag ska vi till socialen och träffa någon som ska ställa intima frågor om den här oäktingens far. Känns lagom medeltida, att vi får brev hem om att vi avlat fram ett ”utomäktenskapligt barn” som nu borde få en pappa också. En bastard liksom. Nåja, tydligen är det såhär när man lever såhär hedniskt.

Namnet är även det inskickat för godkännande. Nåt dop blir det ju inte men nog en namngivningsfest i juni. Nån som ordnat en sådan och vill dela med sig hur festligheten gick till? Vad gjorde ni? Höll ni tal?

11 Kommentarer

 1. Eva skriver:

  Har själv varit på två namngivningsfester, mycket bättre än dop har jag tyckt. Det har varit någon sång nog, kan ju inte säga vilken. Har varit dikter om barnet som blivit upplästa. Sen vanligt med kaffe och sötsaker/salt.

 2. daniela skriver:

  Vi har haft namngivningsfest för båda våra barn. De va som ett kalas typ. När gästerna hade anlänt å minglat en stund gick vi upp framför dem å berättade vilka namn vi hade valt å vad de betyder. Sen gav vi ”fadderbrev” åt dem som vi valt som faddrar. I breven hade vi skrivit en liten vers. Båda namnvigvingarna hade vi hemma, sonens inne då de va vinter och dotterns ute på sommaren. Vi bjöd på mat och kaffe, och till sist på chips å dricka. De var kalas hela dagen!

 3. Nora skriver:

  Vi hade namngivningsfest åt twinsen. Det var väl ungefär som ett vanligt dop minus prästen och det religiösa. Vi hade varsin pp- presentation åt kidsen i vilken namnet fanns förklarat (typ några kända Raul och Emil, namnens betydelse och sånt). Sedan planerade vi varsitt ”livsträd” ute på gården åt dem och läste tvillingdikter. Vi hade tänkt ha ”goda féer” istället för faddrar men efter att en tilltänkt sådan avböjde rann det ut i sanden.

 4. wilma skriver:

  Med tanke på sånger, har du hört älskade barn? Den är fin.

 5. mammaspring skriver:

  Ja ja måste erkänna att eftersom jag inte är hyperkristen till sinnet så känns dop lite väl… tjaa… vad ska jag säga.
  Namngivningsfester är vackra. Personliga. En fest där man hyllar barnet utan krusiduller och stela format!
  Jättefin kille du har!

  • NinaFotograf skriver:

   Tack! Jo, alltså vi hör ju inte till någon kyrka men har faktiskt aldrig varit på en namngivningsfest då alla bebisar jag kännder defacto har döpts. Funderar främst hur man ska styra upp det hela, om man ska hålla tal etc.

 6. Anni skriver:

  Vi har precis haft namnfest nummer tre. Alla tre barn har haft en fest som sett lite likadan ut, men ändå med egen pregel. Viggo fick en stor fest med bådas hela släkt och vänner. Vi började med ceremoni där vi berättade om namnvalen, sjöng sång, läste dikt och fadderbrev. Sedan planterade vi ett träd. Elin fick en mindre fest med bara närmaste familjerna och vännerna. En ceremoni som Viggos, utan sång men med en kort fotofilm med en noga utvald sång. Hennes träd planerades en annan dag, då festen var hemma hos oss och trädet planterades på farföräldrarnas gård. Aron fick en fest i samma skala som Elin. En ceremoni med allsång (sov du lilla videung), diktläsning av ena fadder, tal av båda faddrarna. Hans träd ska planteras snart bredvid syskonens träd, bara vi får datum att passa med faddrarna. Efter allas ceremonier har det vari kaffe med salt och sött. Vi är helnöjda med alla tre fester, då man får göra precis som man vill. http://www.vigselringen.com/omnamn.html Här finns många tips och några dikter också. http://namngivning.nu/ är en annan sida med mycket tips och idéer. En bedårande söt bebbe ni har!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: