Sockerfällan.

SockerEn period av mitt liv åt jag väldigt strikt LCHF. Det vill säga, inget socker, väldigt lite kolhydrater, men desto mera fett och protein. Matvanorna i sig var väldigt effektiva för viktminskning, som var målet just i det livsskedet. Jag gick ner en hel del kilon utan större ansträngning. Höll mig jävligt tajt till mitt schema. Åt inte en enda frukt på över tre månader. Var lite manisk, ännu mer manisk ju mera vågen visade minus. Men insåg ju nog där under den där fruktfria sommaren att jag inte kunde leva så. Kände mig rent ut sagt lite äcklig när jag tänkte på mängden fett och kött jag konsumerade. Och sen i nåt skede började mitt hår ramla av. Då tog mitt kärleksförhållande till LCHF slut. Tyvärr, vill jag ändå säga. För det fungerade ju. Var aldrig hungrig, och nåt sockerbehov hade jag inte efter tre dagars detox. Men ändå, känns inte som en naturlig kost. För mig.

Förra våren gjorde jag nåt helt annat. Kilona hade återigen samlat sig och bildat bilringar runt magen och jag kände mig bara fruktansvärt apatisk och slö. Då ryckte jag tag i mig själv, gick med i ett gym, laddade ner en app som berättade för mig hur mycket skit jag faktiskt stoppade i mig, och insåg realiteten i att vara trettio år och fet. Knäna ska inte göra ont på en frisk person i min ålder. Och pizza ska inte vara nåt normalt lunchmål. Och svårare än så var det inte. Att stiga upp en timme tidigare och träna före jobbet är inte svårt när alternativet är att inte kunna knäppa sina byxor. Det handlar om vilja. Vill man inte, så kan man skita i det. Jag skyllde också min kropp på orättvisa och sockerberoende. Men realiteten är ju nog att det är bullshit. Äta är ett val. Om man inte har en konstaterad sjukdom som påstår något annat. Äta måste vi ju för att inte dö, men att dricka Cokis för att det är gott är nog bara ett val. Och allt som heter Zero eller Light kan också stanna på butikshyllan för enligt forskning så gör dom en bara ännu mera sugen på att äta mer än man behöver.

Igår kom det rapporter om läskens livsfarliga inverkan på kroppen. Upplever detta som kanske årets största anti-nyhet. Finns det faktiskt människor i vårt välutbildade land som på nåt sätt tror att Sprite är nyttigt? Att socker är bra för dig? Att övervikt är till din fördel när det kommer till hälsan? Det jag däremot varje dag överraskas av är hur mycket socker det finns i precis ALLTING annat! Man kan inte köpa en helt vanlig yogurth utan att den ska vara en tredjedel socker. För att inte tala om mysli, eller helt vanligt bröd. Strävar man till en sockerfri tillvaro så är det nästintill omöjligt att äta nåt överhuvudtaget. Till och med påläggsskinkan innehåller socker. Så om man faktiskt upplever ett stort beroende av socker så gör man nog bäst i att lusläsa etiketterna för risken är annars den att en portion mysli helt plötsligt blir värre än en Japp. Och den Makupalan som varit min bästa vän i alla dessa år? Ja den kan man och direkt bara kasta i byttan. Tyvärr.

Och trots vetskapen om allt detta, så skulle en bytta Ben&Jerry’s smaka så förbannat gott. Konstant. Det är dag 36 av sockerbefrielsen och jag kan fortfarande längta efter Candy King-hyllan i S-market. Men ja, dom där valen alltså…

5 Kommentarer

 1. annamarkelin skriver:

  Ja du. Om jag hade hälften av din beslutsamhet. Jag är så sockerimpregnerad att jag är som en Candyqueen hela jag. Och allt kommer från godis. Allt. Ingen läsk (nu glömmer vi kemikaliecocktailen som heter Pepsi Max), ingen glass, inga kex, i stort sett inga kakor förutom hembakat nån enstaka gång. Inga korvbröd, ingen fruktyoghurt, ingen juice, ingen färdigmat. Inget av det behöver jag och inget av det skulle jag stoppa i munnen, men godis är för mig som snuttefilten.
  Jag försöker, försöker, försöker – var utan CK lör-tis och igår trillade jag dit och köpte 5 bitar. Skitsamma hur många, jag gav efter. Huvudvärk, detärsåsyndommig mm och så stod jag där med rosagrönablå påsen. Jag vill inte. Kan nån förbjuda det, kasta ut lösgodiset ur landet, straffbelägga det??

  Eller, kanske – kan man hyra dig som sin privata Godis-Stasi, en sån som skriker Nein och Halt och Nicht immer när man står intill godishyllan?

  SUCK.

 2. Mixi skriver:

  Kom hit, har finns bara kakka-karkki sa anda gangerna jag ater godis ar nar mamma skickar typ 5kg pasar just fran Candy King 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: