Ledigheterna?

BrunoFår pannvärk av allt pappersarbete det tycks kräva innan jag kan slänga upp fötterna och andas i väntan på avkomman. Jag får alltså fysisk huvudvärk av siffror, skämtar inte ens. Känner mig som en dyslektiker när jag ser eurotecken och procentenheter för jag förstår jumalauta inte ett smack. Försöker redan ut hur mycket staten ska underhålla mig med under det kommande året, hur mycket Greken ska få, och hur min firma inverkar på hela karusellen. Bröllopsförfrågningar dimper in till höger och vänster och har nu fattat beslutet att inte ta några såna jobb alls innan slutet av augusti, då våra goda kompisar gifter sig… i Pampas, av alla ställen. Det redan kräver ju meck hit och dit när man ska resa med en liten parvel. Försöker värva min syter som au-pair eftersom bröllopet är barnfritt.

Men tillbaka till ekonomin under inkommande år och en högst personlig fråga till er som gått igenom den här rumban: Hur länge stannade ni hemma från jobbet och tog hand om barn? Och hur länge gjorde pappan det? Hade ni gemensam ledighet också? Det är så himla ansträngande att reda ut hela den här karusellen och som det ser ut nu så är jag hemma ett drygt år och sen får man ju se, men ett år iallafall. Och hur sen Greken gör är ju minst sagt beroende på den ekonomiska biten av det hela för faktum är att jag inte har någon som helst slags aning om vad det rör sig om för pengar för honom om han vill stanna hemma med Speedo. Och ja, hur den delen påverkar min egen ledighet.

Nästa vecka börjar den där föräldrakursen och etapp ett är tydligen FPA så jag hoppas att vi blir ens lite klokare. Just nu känns allt bara dimmigt.

12 Kommentarer

 1. Mitt minne är världens sämsta, men jag tror att vi gjorde ungefär så här: Mammaledighet som vanligt, pappaledighet genast så E föddes. Min moderskapspeng räknades på de senaste 6mån inkomst innan ledigheten. Jobbade rätt mycket för att få upp den. Sen tog jag all föräldraledighet utom pappamånaden – sådär som man nu i jämlikhetens namn INTE skall göra. MEN vår situation var speciell på så vis att barnafadern mest jobbade hemifrån i början, så E var ju två månader eller nåt innan jag ens var ensam hemma med honom en dag. Pappan var hemma så mycket att jag upplevde att vi var två om allt under nästan hela föräldraledigheten. Och när all föräldraledighet var slut skötte vi E i hemmet ännu några månader, så att vi jobbade deltid och turvis och kunde fixa det på så vis, eftersom vi båda mest kunde jobba hemifrån. Då får man också lite stöd av FPA för ”vård i hemmet”. Mormor hjälpte också till då det behövdes. E började hos dagmamma när han var ett år och tre månader.

 2. Nora skriver:

  Det är råddigt när man som företagare blir föräldraledig. Vi gjorde det som så att jag tog hela mammaledigheten och nästan hela föräldraledigheten förutom en sommarmånad då fadern tog skötte kidsen. Fadern tog även pappamånaden. Jag ska vara ”hemma med kidsen” tills de fyller tre. Eftersom min föpl var så låg skulle min ersättning från kela också blivit superlåg. Jag valde därför att ta minimimoderskapspenning och kunna jobba medan jag skötte ungarna. Med lite hjälp gick det bra att jobba som normalt med två små i huset. Vi hade ingen gemansam ledighet förutom någon semestervecka här och där. Ja, och de där tre veckorna efter födelsen. Att jobba hemifrån och sköta barn samtidigt är allför underskattat enligt mig 🙂

 3. Anna skriver:

  Usch, Kela har nån mystisk inverkan på de flesta människors läsförståelse, man läser några få ord och sen stänger hjärnan av sig! Men förenklat i praktiken så kan sambon ha nånting på 50 dagar pappaledigt (typ 56 kanske!?) totalt, varav 18 dagar kan tas tillsammans med dig då du har mammaledigt/föräldraledigt utan att det påverkar dina bidrag. De flesta brukar använda sig av de här dagarna då barnet föds. De övriga pappadagarna kan tas ut senare, men då måste du antingen jobba, ta ut semester eller vara utan kelabidrag under den tiden eftersom ni båda inte kan få pengar från Kela samtidigt (förutom dom där 18 dagarna då). Vi har gjort så att han tog ledigt de där 18 dagarna (typ 3 veckor) då L föddes och ganska snabbt efter det tog han sommarsemester så vi hade mycket ledig tid i början, vilket kändes bra när allt var nytt och ovant. Efter det har jag varit hemma. Föräldraledigheten tar slut nu i mars, men jag kommer att vara vårdledig efter det, och planerar fara tillbaka på jobb först om ett år. Under vårdledighet får man jobba om man vill och kan, utan att det påverkar bidraget, så länge man inte har barnet i kommunal dagvård.

 4. Susanna skriver:

  Jag har inget minne av hur ledigheterna räknades ut 2001 och 2004.Min man stannade hemma tre veckor båda gångerna. Har ingen aning om hur långa ledigheterna är nuförtiden? Själv stannade jag hemma i ett kör i 6 års tid. Den bästa tiden i mitt liv, skulle inte ha gett bort en endaste dag. Nu när barnen är 9 och 12 minns jag den tiden enbart med glädje och tänker på småbarnsåren som var guld värda och som flyter så fort förbi. Ekonomiskt var det stramt men absolut värt det.Med facit på hand skulle jag göra lika idag.

 5. Eva skriver:

  Finns ingen pappamånad nu längre. Istället har pappan totalt 54 vardagar att ta ut. Dock kan endast 18 av dessa daga tas ut tillsammans med mamman. De övriga dagarna kan endast tas ut då mamman antingen är vårldedig, har semester eller jobbar.

 6. svägerskan skriver:

  Theo föddes passligt i maj,så Tony tog sin sommarsemester då direkt,sen följande sommar kunde jag ännu vara hemma,för att jag hade ett slags sommarjobb i lekpark 3 dar i veckan,och sån lyx att Theo fick vara med..så han var 1 år o ca tre månader..när han for iväg ti lekis…troy var just året när han börja…då hade Tony en vecka ledigt..

  • NinaFotograf skriver:

   Tror också det blir bra med en kid som kommer ganska nära inpå sommaren. Även om nu sen Mavve måste jobba mycket på Pityn då så finns det ju en hel drös med släkt som antagligen är lediga och kan hänga på Spatten med mig:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: