Mammalåda.

MammaFinland må ha sina värdelösa sidor. Jag menar, vädret är ju inte direkt en keeper typ elva månader av året, och människors social skills utan alkohol är i stor utsträckning ganska värdelösa, och sen måste man ju faktiskt ifrågasätta den som tyckte att memma är ett fungerande koncept (men det är ju såååå gott med grädde och socker! What? Ät för helskotta grädde och socker då, lämna den bruna katastrofen!). Men en sak kan vi, och det är att ta hand om våra blivande mammor. Redan en snabbtitt på den här listan som sammanställts av Mother’s Index visar ju klart och tydligt att vi här i Norden är the shit på att sköta om bebisar och morsor. Finland är nummer ett! Före Norge. Och Sverige, vår nemesis. Och en sak som INGEN annan har, är ju FPA:s såkallade Mammalåda.

För er två som INTE är från Finland men läser den här högst osammanhängande bloggen så kan jag upplysa om att Mammalådan är en present till alla blivande mödrar i Finland. Man får välja om man tar lådan eller en ersättning på 140 euro i pengar. Lådan innehåller sinnessjuka mängder prylar som kan tänkas komma till hands under bebisens första år. En mycket värdefull gåva, redan i ett monetärt syfte. Tror du vinner mångfaldigt på att ta lådan istället för pengarna. Och bonusen är dessutom den, att själva lådan även fungerar som en säng, kittad med madrass, täcke, och lakan och allt. Hur många som faktiskt huserar sina spädisar i lådan vet jag inte, kanske nån där ute testat? Men det är helt klart en fin grej. Kan man sy, så blir det ju väldans nätt. Som det här. Eller det här.

Igår fick jag hämta ut min låda och satt där sen på golvet och pynjade en god stund. Blev riktigt glad över den mängd högkvalitativa, inhemska produkter som vi faktiskt FÅR, helt gratis, bara för att vi valt att producera en avkomma i det här landet. Vissa av grejerna var ju knallorange och knappast nåt jag ens i misstag hade köpt själv men ska vi säga att 90 % av prylarna nog ändå var nåt jag blev genuint lycklig av (hur genuint lycklig jag nu sen defacto blir av tygblöjor eller en hårborste vet jag inte, men jag föreställer mig att det är bra). Och sen är det ju också trevligt att denna procedur upprepas med varje barn. Vet att en del av dessa lådor fortfarande finns hemma hos mina föräldrar där dom ännu huserar som förvaringsutrymme. Eller ja, åtminstone fanns dom ännu för nåt år sen.

Så, tack Finland. Bra gjort!

Och tack för alla inlägg om pappornas roll under förlossningarna! Spännande att höra alla historier.

20 Kommentarer

 1. mamma skriver:

  Den är nog jättefin, mammalådan. Och tänk att vi faktiskt får den gratis i det här landet! Hoppas alla uppskattar den, innehållet är ju fint och värdefullt. Ska komma och titta närmare på den. Det är ju ett tag sen jag själv fick en låda, närmare bestämt 20 år sen, så innehållet har ju nog ändrat.

 2. Ellu skriver:

  Lådan är nog jättekiva! Speciellt alla praktiska saker har varit bra, så som handduken, nagelsaxen, täcket, sovpåsen m.m. Endast vissa av kläderna har blivit oanvända. Och jo, här har barnet sovit i lådan! Bäddade i lådan och lådan stod sedan i spjälsängen tills den blev för liten och så flyttade han över i sängen istället. Helt enkelt för att sängen kändes så enorm för en liten bebuli.

 3. Sandra skriver:

  Läste du denna i somras? Lådan har t.o.m. uppmärksammats internationellt; den här artikeln delades 304 000 ggr. Finland kan! http://www.bbc.co.uk/news/magazine-22751415

 4. kaaarins skriver:

  Vi använde också lådan. Vi hade den i spjälsängen och han sov där tills den blev för liten. Mycket mysigare i lådan än i den enorma sängen när de är så små i början 🙂 Och jag kan inte heller sy för fem penni, men lyckades knåpa ihop något som gjorde lådan lite hemtrevligare 🙂

 5. Renja skriver:

  Ååh vad fin sovpåse med igelkottar! 🙂

 6. Kajsa skriver:

  Vilket häftigt påhitt! Jag vill också ha en låda! 🙂 Stämmer det även att en del av föräldradagarna i Finland ska tas ut före beräknad förlossning? Hörde något om det, men vet inte alls om det stämmer. Hur många föräldradagar har ni? Är några vigda endast åt den andra föräldern? Hur är uttaget jämställdhetsmässigt, är papporna hemma med sina små? Tycker att vi i Sverige har en generös föräldradörsäkring när barnet väl är fött. Däremot är budskapet till gravida kvinnor typ ”bit ihop hur jävligt du än mår, graviditet är så normaaalt så”…

  • NinaFotograf skriver:

   Jag blir ledig en månad före beräknad nedkomst, 30 dagar är praxis. Jag blir själv ledig lite tidigare för jag ska ta ut lite semester så jag jobbar faktiskt bara februari ut. Sen är jag moderskapsledig i 105 vardagar, typ 4 månader. Därefter börjar föräldraledigheten som är typ 5 månader till. Sen får vi se vart det barkar. Mannen har rätt till cirka 9 veckor ledigt. Hur vi gör med dom vet jag inte ännu. Nåt tar han väl ut i början och sen en dryg månad på hösten när vi åker på resa. Får se lite ekonomiskt hur allting går ihop. Sitter just nu och räknar och får ju huvudvärk för mindre.

 7. Tove skriver:

  Lådan är en jättefin ”gåva” och kan instämma med Ellu om att det mesta kommer till nytta.
  Här sov också barnet i lådan i nästan fyra månader, jag kan inte sy men fixade till den med lite tyger och fick den riktigt mysig.

 8. Winstons mamma skriver:

  Vi använde nog lådan till första säng för våran plutt. Hade lådan i hans säng. Köpte för en billig peng ett volanglakan att ha runt om så att det skulle se lite hemtrevligare ut 😉 den fungerade bra ända tills han började väcka sig själv genom att slå ut med armarna åt sidorna då han ”drömde” då tog armarna i i sidorna. Babysar sover nog tryggare i små utrymmen med tanke på trängseln inne i lilla ettan de tillbringat sin första tid 🙂

 9. strössel skriver:

  Mammalådan är super! Dock står jag starkt för att den borde heta BABYlåda. Den innehåller för det mesta prylar åt nykomlingen.
  http://livetiklanning.blogspot.fi/2013/05/vem-trostar-pappa-del-1.html
  Länken går till ”Vem tröstar pappa del 1” Skrev tre inlägg om förlossningen från en annan synvinkel.

 10. Kajsa skriver:

  Här är praxis att man jobbar fram till två veckor före beräknat datum. Ibland känns det nästan som att det är en sport, den som jobbar längst vinner. Jag har svårt att se nyttan med det, det är ju bättre för alla inblandade med en pigg (nåja, sömnen är väl inte på topp i slutet av en graviditet) mamma inför förlossning och tiden efter.

 11. Kristel skriver:

  Både jag och min syrra har fått sova lite i lådan, mamma hade sytt nå mjukt som hon satt in i den:) Mammalådan är verkligen suverän. Syrran har fixat en till mig och jonas så att vi inte skulle gå miste om denna fina låda:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: