Namn.

BatInte så himla lyckat namnval där va?

Att välja namn på sin avkomma måste ju vara en enorm pärs. Fick en snilleblixt igår när jag lyssnade på en låt och det guppade till i magen. Gjorde en direkt koppling till låten som gjorde att namnet var ganska självklart helt plötsligt. Dessutom är det unisex, så det kunde funka på en hon och en han. Och med efternamnet. Det där efternamnet i sig ställer ju redan en hel del krav på barnstackaren. Det är inte sådär att Mavrostomos rullar av tungan direkt. Förnamnet Sixten är därmed ur spel, av rent estetiska skäl redan. Och det faktum att Greken hellre skulle döpa barnet till Obelix än Sixten. ALLT tycks vara bättre än Sixten. Så den får jag hålla på. Tills grisar flyger.

Av nån anledning är pojknamn hundra gånger lättare än flicknamn. Främst för att jag aldrig ens tänkt tanken att jag ska vara mamma åt en flicka. Ever. Så pojknamnen är nog i princip redan nere på en shortlist bestående av tre namn. Flickdelen är lite svårare. Det är ju en himla process att bestämma nåt så väsentligt i en människas liv. Själv så skulle jag ju blivit en Jessica eller Jannica om min mamma fått bestämma. Men min pappa hade sagt att hon är en Nina. Punkt. Och det har varit ett bra namn. Kort, enkelt, inga underliga stavelser, och funkar på alla språk. Och jag är ju lika mycket en Jessica som jag är en Alicia. Känns helt sinnessjukt. Så, bra där, Bengbulan.

Hur har ni valt?

8 Kommentarer

 1. Malin L skriver:

  En dag då jag körde till jobbet så spelades en utav Michael Jackssons låtar på x3m. Den inneboende krabaten hade inte riktigt hållit låda sådär vidare mycket men plötsligt guppade det till precis som att det var ett tecken på någonting. Då tänkte jag också att han skall heta Mikael i något utav sina namn. Ännu till så heter pappan Mikael i mellan namn. Men det blev inte så. Dagen då han föddes så blev det bara Winston. Det fanns ett annat förslag som Vincent också men han såg helt enkelt ut som en Winston. Stor och ståtlig var han och ut kom han med knytnäven mot sin kind. Då är man nog och skall heta Winston.
  Flicknamn hade vi även ett par men som du skriver så är pojknamn så mycket lättare av någon underlig anledning.
  Ett flicknamn gillar jag starkt och blir det en tös som nästa så kanske det får bli Meya.

 2. Linn skriver:

  Aah det skulle vara så förfärligt bra med ett kort namn på M med tanke på efternamnet. My Mavrostomos. Mio Mavrostomos. Max Mavrostomos. Mi Mavrostomos. Mini Mavrostomos. Mille Mavrostomos. Minoo Mavrostomos. Majken Mavrostomos. Myra Mavrostomos. Maj Mavrostomos. Ja, du fattar. Vilket ARTISTNAMN!

 3. Nora skriver:

  Vi ville ha ett svenskt namn och ett italienskt namn, men inte ett alltför italienskt italienskt namn (typ Lorenzo eller Francesco). När efternamnet är utländskt tänkte vi göra det lättare för ungarna om de hade namn som passar även i Finland. Raul hade jag länge tänkt att min första son skulle heta och det passar fint in i kategorin ”lätt italienskt namn”. Det enda andra pojknamn vi kunde komma överens som passade in i andra kategorin var Emil.

 4. ingelarudhberg skriver:

  För mig/oss var det helt tvärtom, det fanns inte ett pojknamn som vi tyckte om..vi kom till sist fram till ett som var okej men voi var båda inställda på att vi skulle få en flicka, vilket vi även fick. Flicknamn hade vi hur många som helst men bestämde oss för Alicia. Jag är tredje generationen som heter Alice i mellannamn men i Sverige uttalar man det ”Allis” vilket jag tycker är så fult så då kom maken på Alicia så blir uttalet ”rätt” och seden lever vidare!

 5. Marie skriver:

  Vill allra först gratulera dig (er) till det lilla miraklet! 🙂 Vi hade pojknamn så gott som spikat (2 alternativ), men en lista med säkert 10 flicknamn som vi kunde tänka oss – men inget som låg i top 3 (längre). Mot slutet av graviditeten minskade listan något, men vi kunde inte bestämma oss så jag tänkte att vi får väl fundera på det sen om det blir en tjej. Dessutom kom pappan med ett till namn (nära ett av våra alternativ) som man kan säga ”blev och gro” och kom att bli ett allt starkare alternativ. På BB lade jag sedan in namnen (det blev en flicka) i olika scenarion och på så vis skalades listan av. Det blev så att namnet som kom sist med på listan kändes mest naturligt, och dessutom sticker det inte ut så från våra namn heller när vi skriver våra namn på julkorten 😉

 6. Marie skriver:

  Kan tillägga att innan graviditeten var det tvärtom. Hade några klara flicknamn (som vi båda gillade när jag nämnde dem för gubben!) men tyckte det var jättesvårt med pojknamn. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: