Om att dra in magen.

Det har varit en ganska omtumlande vecka det här. På många sätt. Har läst så otroligt många intressanta och upplysande artiklar och blogginlägg om de mest varierande ämnen. Mycket feminism, kroppsnojor, sex som säljredskap och allt däremellan. Men idag fick jag en liten upplevelse i verkliga livet som verkligen fick mig att rycka till.

Jag fotade ett antal barn i lågstadieåldern. Sammanhanget var väldigt glatt och trevligt och jag upplever sällan barn i den här åldern som överhuvudtaget nojiga eller kroppsfixerade. Eller så är det jag som kommer från en barndom iklädd i gummistövlar och ätandes kanelbullar som gjort att jag totalt blundat för att barn faktiskt är himla fokuserade vid hur de ser ut i en tidig ålder. När jag lyfte kameran idag så sa nämligen en av ungarna helt spontant: ”Är det nu man ska dra in magen?” varpå kompisen bredvid kontrade ”ja, jag har ju faktiskt lite mage så jag kanske borde?” Jag blev alltså helt ställd. Den där frasen hör jag typ tio gånger i veckan av VUXNA, som lite skämtsamt försöker skoja till det för att på nåt sätt markera att de är mycket väl medvetna om sin kroppsform eller gud vet vad. Jag blev bara lite ledsen i ögat. Att en tioåring fått för sig att det ens är nåt man ska bry sig om i den åldern. Eller i någon ålder. Jag vet inte om detta beror på för många avsnitt Top Model eller helt enkelt det faktum att vi vuxna förmedlar så sjukt mycket konstigt till omvärlden utan att ens tänka efter. Mer och mer ser jag också att ungars poserande har ändrats väldigt drastiskt bara under de få korta år jag själv fotat. Utan att man ens gör mera än lyfter kameran så ställer sig vissa barn helt random med ena handen på höften och putar med munnen. Extremt jobbig situation och supertragiskt att det är så man upplever att man ska se ut på bild.

Nå, jag svarade kidsen lugnt att nej, här ska inte dras in några magar! Det behöver man aldrig göra. Men ändå så kändes det hela ledsamt.

4 Kommentarer

  1. ingelarudhberg skriver:

    Vad hemskt och vilket bra svar du gav dem! är världen så knäpp att små barn skall fälla sådana kommentarer, det är väl hemskt nog att vuxna gör det i tid och otid. Man blir som du skrev lite ledsen i ögat!

  2. Malin skriver:

    Det är så ledsamt, och det är så ”vårt” fel. Stackars barn!! Vi vuxna har förstört väldigt mycket för de små. man gör det så omedvetet, och det är ju det som är skrämmande. Usch!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: