Allt gratis.

Det har blåst upp till storm i den finlandssvenska Ankdammen. Hbl gick igår ut med nyheten att de inför en såkallad betalmur på sin webb. Vad detta i praktiken innebär är alltså det att härefter kommer läsarna att tvingas betala för att kunna få tillgång till allt material på tidningens webbsida. Exakt vad det medför vet man inte ännu. Ska allt vara låst? Vad ska kosta? Hur ska det gå till i praktiken? Inget är klart ännu. Ni kan följa debatten (kaskadspyttan av galla) HÄR. Å ena sidan säger folk att sajten är så jävla värdelös att man inte vill betala för sån låg kvalité av material, å andra sidan så menar man att detta är sjukt idiotiskt att man nu läst Husis för sista gången. Frågan jag då spontant ställer mig själv är: Varför blir man så upprörd över detta om man redan nu anser att det är så otroligt värdelöst? Och VARFÖR anses det som nån mänsklig rättighet att allting vi läser på nätet ska vara GRATIS?

Samma debatt har ju pågått inom bloggvärlden i flera år redan och där har minsann dom få personer som någonsin gjort pengar på en blogg fått försvara sig med klor och tänder för att de inför samarbeten med företag och skriver sponsrade inlägg. Det är så otroligt lätt att sitta på höga hästar och KRÄVA att människor ska göra si och människor ska göra så, bara det inte kostar MIG nåt. Man ska sitta där hemma sätta en stor del av sin dag på bilder, texter och videomaterial så att folk där hemma framför  datorn kan sitta och roa sig under dagen. Men tänk för helvete inte ens tanken på att du ska tjäna nåt på detta. En blogg är ju en hobby, du har ju läsare och uppmärksamhet. Vem behöver pengar liksom?

Lite samma känsla får jag av det här med åsikterna kring webbtidningar. ALLA ska få läsa gratis, tycker tydligen dom flesta. Men seriöst, människor! Hur är ni funtade? Vem tror ni gör det här materialet? ”Ni får ju lön och ni har ju prenumeranter, varför måste webben kosta? Prenumerationen är ju redan så jävla dyr!” Ja-a, hörni… kan informera er om att tidningsbranschen ligger i en djup kris ännu från den senaste laman och annonsläget vacklar, och prenumeranterna likaså. Hur detta ska redas upp har jag ingen aning om, högst antagligen ser vi inte bara en eller två tidningar som lägger lapp på luckan i år. ”Man kan ju läsa gratis på nätet, varför skulle jag betala?” Ja, varför skall man betala? Jo, för att NÅGON faktiskt jobbar med detta. Inte går ni väl heller till en typ som jobbar som elektriker och begär hen installera all el i ert hus för att hen ju säkert bara tycker att detta är roligt. Ni skulle inte ens tänka tanken. Det är lika galet som att folk nu menar att tacka vet jag YLE, där är det minsann gratis. Men hallå, det betalar ni ju redan för! Och ingen har ens frågat er om er åsikt. It is pay up, and shut up.

Jag må vara partisk då jag är en del i den här förbannade nedåtgående spiralen men kan för guds skull inte tycka att om du betalar för en prenumeration för Västis som kostar 260 euro/år, och får tillgång till såväl e-tidning som tillgång till hela arkivet, och delar upp det på hela året att det nog inte är många slantar ni slänger ut per dag. (Och jo, jag veeeeet att vi bara utkommer fem dagar i veckan. Får höra det typ sju gånger per dag av folk som tar ut det på mig.) Men man slänger ut mera pengar på en kopp kaffe idag än man gör för en dagstidning. Men visst, alla får ju tycka som dom vill. Blir bara så otroligt frustrerad. Var lite konstruktiva istället.

13 Kommentarer

 1. Peppe skriver:

  JA! Tack Nina. Exakt så här går jag omkring och tänker. Varför ska man utgå från att allting är gratis. Folk jobbar med text, bild, musik, film. Precis som andra kör buss, jobbar på företag och styr flygplan. Hoppas att Spotify, Netflix och motsvarande bolag småningom lär folk att allt inte är gratis bara för att det finns på nätet.

 2. Bra, Nina! Det samma gäller alla ”hobby-yrken”. Liksom folk frågar sångare om de vill sjunga gratis på bröllop borde man väl fråga frissorna om de som klipper så bra vill fixa bröllopsfrisyren. Eller den som lagar så god mat kan fixa bröllopsmenyn gratis. Kanske Shell också kan bjuda på gratis bensin då deras bensin är så bra.

 3. På tal om det och ditt förra inlägg. Kunde man möjligen få köpa loss de bilder du tog för västis i juttun med våra pojkars namn?

 4. M skriver:

  Ja och vill man inte betala för något så låter man bli att köpa det ju. Jag har satt stundvis hutlösa summor på saker jag velat ha (och haft råd med). Jag betalar snällt för hesaris nättidning som är den enda tidningen jag nu anser mig ha tid att läsa…

 5. Karl skriver:

  Alltid lätt att döma andra då det gäller saker som ligger en själv varmt om hjärtat. Men hur är det med andra saker? Licensavgifter för operativsystem och programvaror? Aldrig laddat ner en piratversion av ett bildbehandlingsprogram? Aldrig laddat ner en låt utan att ersätta upphovsmannen? Ger regelbundet donationer till olika Wiki-projekt som man använder privat och/eller i arbetet?

  • NinaFotograf skriver:

   Ja, klart att jag laddat ner grejer. Men tror också som Peppe skriver, att förändringen kommer när dom stora börja sätta agendan. Som Spotify och Netflix. Och självklart måste ju jag stå för det jag själv skriver eftersom jag jobbar med detta. Vem ska annars stå och skrika om detta om inte branschen själv? Men man man kan ju inte motivera att saker ska vara gratis för att det alltid varit så. Nån måste ju göra jobbet. Vår egen bransch har ju skjutit sig själv i foten eftersom det är svårt att göra webben lönsam nu, då det serverats gratis i alla år hittills. Det blir tufft.

   • Karl skriver:

    Jag förstår nog inte din ursäkt att snylta på andra och sedan döma dem som ”snyltar” på din bransch.

    Men tidningsbranschen får väl allt skylla sig själv? Papperstidningarna och upplägget har inte ändrats på många decennier. Samma layout som för 25 år sedan. Det tar många år (decennier!) att endast debattera tabloidformat eller ej – jag menar com’on! Patetiskt! Var är innovationen, var är nytänket? Vasabladet tar steget ut till e-tidning och vad händer? En jäkla inscannad tidning är resultatet! Man kan väl för tusan inte tro att 2010-talets människor är beredda att betala för någonting som hör hemma på 70-talet? I dagens läge måste nyheterna ut till människan, människan letar inte upp nyheterna. Pusha ut nyheter, debattartiklar etc som jag är intresserad av till min smartphone, herregud gör något som ens andas 2000-tal.

    Var är användarvänligheten (jfr Apples produkter)? Var är nytänkter (jfr Rovio)? Som det är idag så förtjänar branschen en långsam och plågsam död.

   • NinaFotograf skriver:

    Ska föra synpunkterna vidare. Tack för responsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: