En påskenkät.

Easter

 

Grannkaninen Hampus gjorde sig som ypperlig modell.

Hörni, en fråga: När ni var små (och nu också kanske, vad vet jag?) och ni fick påskägg, vem var det då som kom med äggen och när? I min familj var det så att vi alla hade strumpbyxor fastknutna vid sängkanten och påskhäxorna kom och fyllde dom med godis och ägg under natten. Logiken i detta har gått mig helt förbi men såhär var barndomen i Lövkulla i Karis hursomhelst. Är fascinerad av dom här traditionera för påsken tycks vara helt olika beroende på vilket hushåll man frågar. Ibland kommer tuppen, och i vissa fall kommer nån märklig hare med ägg. Hur hade ni det?

7 Kommentarer

 1. ingelarudhberg skriver:

  Vi hängde strumpbyxor fast i ugnsluckan i köket och påskhäxorna la chokoägg i dem under natten.. det hade jag tänkt föra vidare till lillan sen när hon får äta godis.. maken kommer inte riktigt ihåg vem som gav äggen men han hade dem i rummet sitt på morgonen..

 2. Nora skriver:

  Här några hundra meter från Lövkulla kom påskhäxan på natten och lade godis (och ibland små presenter) i yllesockor vid vedspisens kant.

 3. miilo skriver:

  Hos oss var det nog den där märkliga haren som hade varit i farten och gömt fyllda påskägg och chokladharar, ofta i form av skattjakter runt vår gård.

 4. anna skriver:

  En populär tradition, som vi fortfarande 20 år senare håller på med, var att mommo gömde mignon-ägg nånstans i lägenheten. Hon hade skrivit namn på dem så alla måste söka upp sitt eget. Nog åt vi väl andra påskägg hemma också men har inget minne av harar och liknande

 5. Etta skriver:

  I Kyrkslätt kom påskharen på lördsgmorgon och gömde påskägg någonstans i huset. Påskharen är tysk och min famo var halvtyska, så jag misstänker att traditionen kom från min pappas hem. Det dom gör mig ännu mer förvirrad är ju att här i Stockholm går man och påskhäxas på skärtorsdagen… Kngen ordning alls!

 6. I Ingå satte man en mössa på köksbordet och hängde en morot i lampan. På morgonen var mössan full av påskgodis och moroten hade påskharen tagit som belöning! I år är det faktiskt första gången jag inte tänker hänga upp en morot, men tänkte att kanske inte påskharen kommer till snart adertonåringar.

 7. Mixi skriver:

  Pa morgonen med mamma sa hade jag alltid skattjakt efter aggen (ingen aning vem som gomt dem) men sen pa eftermiddagen hemma hos mommo sa var det nog haxorna som hade gomt alla agg i tradgarden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: