Puhdistus.

Igår fick jag gå och titta på Puhdistus. Jag hade inte sådär skyhöga förväntningar direkt. Recensionerna har varit ganska hårda med ett enormt fokus på den här filmens brutalitet och våld. Det har diskuterats kring varför våldet måste göras så himla grafiskt och in your face chockerande. Personligen så har ju läst boken och då kommer det inte som nån större överraskning att filmen sen blir sådär asigt våldsam. Jag menar, hela boken är fylld med EXTREMT mycket våld. Det är tortyr, misshandel och våldtäkter för hela slanten. Men kanske det uppfattas som så mycket värre när man ser det framför sig på en 15 meter bred skärm i extrem närbild där folk krälar omkring i blöt lera och spottar ut blod. Med det sagt så vill jag ändå uppmuntra er att gå och titta. Är man känslig så kanske det lönar sig att förbereda sig lite på att det stundvis blir ganska intensivt. Hela filmen har en absurd underton som gör att man går runt och har obehag för vad man vet som komma skall.

Inte ens det faktum att Peter Franzén tydligen måste vara med i varenda finsk film som produceras störde sådär hemskt mycket. Han skötte sig bra. Fulade ner sig och blev manisk. Väl värt en titt.

2 Kommentarer

  1. Ellu skriver:

    Jag tyckte också att den var riktigt sevärd, trots all kritik! Lite saknade jag Sofi Oksanens språkliga/beskrivande ”touch” och känsla för detaljer, men filmer och böcker är ju alltid olika. Men inte var den alls lika usel som recensionerna får det att verka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: