Böcker jag läste under semstern.

1. We need to talk about Kevin – Lionel Shriver

Den här boken hade jag velat läsa länge innan vi seglade iväg ut i Medelhavet. Så första semesterveckan streckläste jag den. Så, himla obehaglig på alla sätt och vis. En historia om hur en pojke blir ett monster och hur hans mamma försöker ta sig igenom sviterna av att ens barn gör det värsta en person kan göra. Skrivet i brevformat och eftersom jag läste den på engelska får jag nog erkänna att trots mina rätt så hyfsade kunskaper i det språket så var nog de första tjugo sidorna en kamp. Otroligt tungt språk. Men sen släppte det och man hängde på av ren vana. Vackert skriven men rysligt ämne och man mår ganska illa av hela berättelsen. Läs. Do it.

2. Fifty Shades of Grey – E.L. James

Del ett i E.L. James trilogi om sadomasochisten Christian som försöker lära upp en ung kvinna i den ädla konsten. Det är piskor och kedjor och allmän märklig stämning och naivitet. Tantporr har den även kallats. Och jo, det kan man ju kalla det. Lättläst skulle jag vilja påstå, och inte så lite snuskig. Kräver ingen större fokusering eller tankeverksamhet. Ärligt talat så är den precis så filthy som recensionerna säger. Man skäms nästan lite när man läser den. Och jo, måste nog läsa de två andra delarna nu också.

3. The Snowman – Jo Nesbo

Jag brukar undvika att läsa deckare. Jag får nämligen mardrömmar av bokomslag redan så jag behöver inte fylla huvudet med ännu mera grafiskt material om våldtäkter och mord men jag hittade boken på hotellet så jag plockade med mig min första Nesbo-bok ever. Och den var riktigt bra faktiskt! Obehaglig liten berättelse om en seriemördare och en nedalkad polis som jagar ovannämnda (varför är alla bokdeckare alltid gamla alkisar?). Funkade fint att läsa i en solstol på en grekisk paradisö, trots att det var så varmt att halva boken blåste iväg då limmet smälte.

3. If I never see you again – Niamh O’Connor

En såndär dussindecakre som jag plockade upp gratis på ett backpackercafé. Jag minns inget av den här boken så den var nog inget extra. Tidsfördriv helt enkelt.

4. An Innocent Man – John Grisham

Min första Grisham bok läste jag ut på två dygn. En fantastisk reportagebok om ett rättshaveri utan like. En man med mentala problem skickas iväg till fängelse för ett mord och en våldtäkt som han inte är det minsta inblandad i. Vad som följer är en tjuogoårig kamp för frihet. Otroligt väldetaljerad och återgiven. Den här borde alla läsa.

5. 11.22.63 – Stephen King

Sista semesterboken sjunger just nu på sista versen. Är snart igenom den här tegelstenen. Den är drygt 800 sidor eller nåt sånt. Köpten den sista natten på Atens flygfält och gjorde det enbart för att titeln är nästan min födelsedag, ja… just så enfaldig och lättköpt är jag. Anyhow, jag hoppas innerligen att den här boken blir en film så att alla får ta del av den. Handlar om läraren Jake som av en mycket underlig slump får en möjlighet att resa tillbaka i tiden för att försöka hindra mordet på JFK och däremed ”save the world.” Hur det går med det hela vet jag inte för är inte klar som sagt. Men tycker så himla mycket om den här boken för den är skriven på ett sätt som gör att det känns som om man själv dunsar runt där på gatorna i Dallas året innan Kennedey får den där kulan i huvudet. Har aldrig läst King tidigare så det är ju en ny upplevelse för mig men jag gillar verkligen stilen. Börjar fattat varför han drar in pengar som satan.

Mitt nästa projekt blir att ta mig igenom Hannes Råstams sista verk, som kommit ut postumt i dagarna. Råstam gick bort i våras och var en allmänt lysande grävande journalist i Sverige. Väntar mig inget annat än stordåd av den här boken. Och mardrömmar. Många, många, mardisar. Beställde den idag.

7 Kommentarer

 1. Kajsa skriver:

  Du har läst sju böcker. Jag är så avundsjuk att det gör fysiskt ont. Försöker intala mig att det kommer en tid då jag ska läsa sju böcker under en semester igen. Men jag är jätteglad för din skull, verkligen jätteglad. 😉 Hur går det med löpningen, har lusten och formen behagat infinna sig?

  • NinaFotograf skriver:

   Haha, ska inte ljuga: det är fantastiskt att ha det så slappt att man hinner plöja igenom den där mängden böcker! Men det var typ årets ranson för resten av året hinner man ju knappt med Kalle Anka.
   Löpet börjar sakta krypa in i benen igen. Joggade i förrgår o känner ännu av det. Så himla skönt!

 2. Laska skriver:

  Fastnade oxå för Nesbo under semestern, lästa hans Pansarhjärta..sjukt bra, rekommenderas!

 3. Jonas skriver:

  Den sistnämnda ska jag ta och köpa. Gillar dom oupplösta svenska mordfallen som t.ex. Palme och Catrine Da Costa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: