Utlyser härmed Hälsokampen 2012!

Hittade den här väldigt enkla men ack så beskrivande bilden här idag. För så är det ju nog, vill man ha en killerkropp, så får man inte den gratis. Alla jävla VeckoRevynAmelianTopphälsorOchAndraHemskheter kan lägga ner sina äckliga budskap om att tappa 8 kilo på två dagar, eller hur man blir av med sin fetma genom att dricka enbart juice. Det funkar liksom inte. Det enda rätta är motion. Punkt. Självklart spelar kosten in men får nippor av tidningar som slänger ur sig budskapet: ENKELT OCH SNABBT! Skulle det gå enkelt och snabbt skulle vi inte ha fenomenet fetma, och vi skulle inte heller ha något som heter Viktväktarna eller bukoperationer för att folk inte kan sluta äta utan måste opereras illamående för att förstå

Jag har haft ett och samma träningsmål i snart femton år: EN chin-up. Alltså, en sketen CHIN-UP vill jag klara av att utföra. Det går inte så bra. Jag kan inte ens göra normala armhävningar. Absolut nollteknik och styrka. Och jag är alldeles för tung. Det är sorgligt. Men nu har jag bestämt mig, jag ska klara av detta innan 2012 är slut. Jag tror att det ska gå. Det måste gå! Och jag vet att jag kommer att klara av det. För ni ska veta att när jag började jogga en gång för hundra år sedan så klarade jag inte ens av att springa 400 meter utan att börja gråta för att det var så tungt. True story! Jag sprang inte för att det var skönt, jag sprang för att jag visste att det blir bättre. Och det blev det ju. Men efter en paus på mer eller mindre fem år så var det igen vidrigt att sätta igång med springet. Det är ju inte alls länge sen det var ren och skär lycka att klara av fem kilometer, och den första tian var pur tillfredställelse. Så, jag VET att det som kan tänkas som en omöjlighet just nu, inte är så himla omöjligt om man jobbar för det. För inte har det varit nån glädje i att springa i beckmörker och minus tjugo grader under flera månader. Det ÄR jobbigt. Och det smakar skit. Men så en dag så är det inte så jättehemskt mera, och helt plötsligt så VILL man röra på sig.

Men problemet är ju alltid det här med motivationen, hur motivera sig själv till greatness? Nå, för mig funkar inget annat än piskan. Och pepp. Har nu haft en sån himla tur att jag haft en coach (som dessutom fyller år idag! Hipp hipp!) som är så grym på att peppa att man känner sig manad och att man KAN att man helt enkelt bara springer. Men nu till sommaren ska jag börja springa i grupp en gång i veckan, för att göra det lite roligare, och förhoppningsvis tuffare då springet följs av cirkelträning. Och två snubbar som manar på att man ska prestera till max… ja, sånt behöver jag.

Men till saken, motivationen alltså. Finns det läsare där ute som också har ett hälsomål eller nåt ni vill klara av inom det här året? Kan vara vadsomhelst: att springa en tia, att gå powerwalks minst tre gånger i veckan, att simma sig starkare, att klara av tre armhävningar utan knäna i backen.. ja, whatever? Tycker det skulle vara så sjukt roligt om folk ville joina i att främja hälsan genom att röra på sig och lämna allt som heter vikthets och matångest bakom sig och istället fokusera på motion. Att röra på sig för att må bra helt enkelt! Inga mål är för stora eller för små. Kan ni inte lämna en liten kommentar om vad ni vill åstadkomma i år? Tycker bara rent personligen att det ALLTID blir bara peppigare om man har andra som sporrar och kämpar lika mycket som en själv. Tänkte att vi kan stämma av med jämna mellanrum för att kolla av läget och kanske slänga upp lite delmål längs med vägen.

Mina mål under 2012:

– Springa 10 kilometer på under en timme, klara av en chin-up, lära mig göra RIKTIGA armhävningar.

NU KÖR VI!

22 Kommentarer

 1. annamarkelin skriver:

  Jag har två mål.
  1. Att fortsätta inspirera och hjälpa andra (sålänge de vill ha hjälp, haha)
  2. Att klara milen på under 50 minuter och Lidingöloppet på under 2.53.
  oj, det blev ju tre. Måste vara för att jag är så gammal å senil idag.

 2. Camilla skriver:

  I´m in! Jag vill:
  1. springa 10km på 59.59
  2. springa 2-3ggr/vecka HELA året
  3. beroende på hur HCR går så återkommer jag med mål på halvmaraton, nånting runt 2.10-2.15 sku vara nice, men kanske får bli målet för 2013..

 3. kristeleriksson skriver:

  Jag skulle väldigt gärna klara en chin jag oxå och gärna lära mit att tycka om att jogga. Men huvudmålet är att fortsätta med HIT/intervall styrka som får mig att träna utanför mina bekvämhetszoner gällande träning. Hårda tag är det som ger resultat så sant så:)

  • NinaFotograf skriver:

   Jorå, är det bekvämt så känns det ju nästan ineffektivt. Jogga lär man sig tycka om när man pinat sig tillräckligt länge:)

 4. Karin skriver:

  Jaa! Jag vill springa tio kilometer och tycka att det är skönt (tian ska jag klara i sommar) och klara av huvudstående på yogan (kräver magstyrka så perkeles).

  • NinaFotograf skriver:

   Tian klarar du nog, Karin. Allt går bara huvudet är med. Sen att stå på huvudet låter ju sådär lagom stört. I like:)

 5. Inkku skriver:

  Hemligheten bakom gamla hederliga armhävningar (alltså liggandes på golvet) är att du har magen/ryggen i skick! PLANKAN är svaret och förstås lyfta skrot med armarna. För oss damer är det oftast tekniken och vågandet som det faller på, men alla klarar att göra en vanlig armhävning. Till och med min 10-åriga dotter orkar göra ett par helt vanliga armhävningar! Ha inte armarna för brett ifrån dig bara.
  Chin ups, menar du att dra sig upp med armarna när man har benen fritt hängandes? I så fall har du också jättemycket hjälp av stark mage och rygg, men kanske inte lika mycket…. Häng ett brett gummiband (typ jumppabanden som säljs i sportaffärer) ner från stången, alltså som en ögla och sätt ena knät i gummibandet. Då får du ett visst stöd och lär dig tekniken på samma gång. Svårt att förklara, men fråga fast på gymet, de vet säkert… Eller så visste du allt dethär redan 😉

  Lycka till! Och tack för den fräschaste finlandssvenska bloggen på evigheter!!

  • Inkku skriver:

   …och mitt mål för 2012 träningsmässigt sett? Har faktiskt inget mål, tränar 5-6 gånger / vecka nu redan, så kanske målet kunde vara att orka lika aktivt året ut?!

  • NinaFotograf skriver:

   Tack för alla tips! Har börjatr göra plankan nu på daglig basis så tror nog att innan sommaren är över så fixar jag dom där armhävningarna. Even if it kills me.

 6. AP skriver:

  Mitt mål i sommar e att förbättra mina testresultat från förra årets testresultat med Elit. Dessutom ska jag (kanske) cykla till Lappland, bara för att utmana mig själv.

 7. Sandra skriver:

  Kanontian på 45 min ha ja sagt, fast egentligen så e ja supernöjd om d går på 50 min..

 8. Laska skriver:

  Måste bara skriva att de e så härligt att läsa din blogg, de e så rakt-på-sak och det du gör för att upnå dina mål är en inspiration för oss alla. Det går sällan som på Strömsö att träna inför något mål som verkar lite för stort för en själv, men det är ett bra sätt att växa som människa. Har själv kanske den tuffaste sommaren/hösten framför ever, Lidningö 30:an i september och NYC-marathon i november..but so far so good!!

  • NinaFotograf skriver:

   Laska, du är en maskin! Är så himla impad av alla som klarar av hela Lidingö-loppet eller ett maraton. Och i New York sen också… skulle ju t.o.m. motivera mig:)

 9. Sandraochsalt skriver:

  Mitt knä, for realz. Hårdträningen börjar efter Libanonresan när skolan slutat och jag e i Karis hela tiden. Ska motivera mig med hur jädrans myclet jag saknar att springa. Om knät blir bra får vi se vad målen blir efter det.

 10. Jennie skriver:

  På torsdag (totalt 5 ggr. i maj) blir mitt nyårslöfte verklighet och jag kommer att hiva upp mig på hästryggen. Äntligen! En vacker dag hoppas jag kunna komma i mål på en fjärdedelstriatlon eller nåt liknande, men det blir nog inte 2012 men kanske 2013. Tycker Jogging Team kan fira 25 års jubileum med ett dylikt lopp nästa år, eller hur? Kvinnor kan! 🙂
  Hoppas dina ben är på din sida nu!

  • NinaFotograf skriver:

   Ja-a, jga föreslog ett lopp, men pappa sa att det är helt omöjligt att få ett sånt till stånd. Men man kan ju springa lite inofficiellt tycker jag:) O jätteroligt med ridandet! Vill oxå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: