Våga vinna, tänk rätt.

Hörni, idag ska vi ta upp en viktig sak, nämligen barn och idrott. Det har liksom blåst upp till en såkallad shitstorm efter helgens minihandbollsturnering här i Karis. Nu har jag inga barn men det hindrar ju inte mig från att kritisera precis alla andras behandling av de små liven (jag vet, störigt att man har åsikter när man inte ens har ungar. Men nu har jag åsikter om precis allt. Sue me.)

Det var som sagt en stor handbollsturnering i Karis under helgen. Jag var där lite i förbifarten eftersom jag träffade coach som också befann sig där. Träffade på diverse annat löst folk som meddelade att de varit där sen 8.30 och när jag dök upp där kring 13 så hade inte deras ungar satt foten på planen ännu. Nej, för då skulle dom bättre ungarna spela, högst antagligen för att säkra vinst till det hederliga RödVita-laget. Jag är helt införstådd med att man bänkar vuxna snubbar som spelar på Elit-nivå, men när man börjar välja ut ungarna när dom inte ens har fyllt tvåsiffrigt börjar det hela barka käpprätt åt helvete! Är det här faktiskt vägen vi vill vandra? Ska man redan sparka ner på folks självkänsla och möjlighet till lagfiilis när man är sådär små? Jag tycker rent ut sagt att det är riktigt jävla stört. Nu vet jag ju inte varför man inte lät alla spela, kan ju finnas tusen orsaker men skulle jag vara förälder och masa mig till en bollhall klockan halv 9 på en söndag och sitta där en halv arbetsdag utan att mitt barn ens får röra vid bollen, så skulle jag flyga i taket!

Så sjukt viktigt kan det inte vara att vinna nån satans miniturnering att man kylmästi bänkar småbarn som får sitta där hela dagen och TITTA PÅ medan resten spelar, och sen för att ytterligare göra det roligt så låter man dom spela den sista matchen i ett lag med ett år yngre pojkar. Grattis, det gjorde ni fint. Faktiskt.

5 Kommentarer

 1. Elisa skriver:

  Sjukt. Riktigt sjukt. MEN, måste barn över huvudtaget spela matcher? Barn ska väl motionera, inte idrotta? Och motion får dom väl med att leka med varann? Dom kan väl kanske leka att dom spelar handboll tills dom börjar skolan men man ska väl inte behöva klassas vinnare/förlorare redan då. Det far kanske litet fel redan då föräldern anmäler sin treåring till en ”match”?

  • NinaFotograf skriver:

   Nå, det är ju lekmatcher där man inte ens räknar poäng. Tanken är väl bara att få lite fiilis för sporten och möta andra motståndare än sina egna polare. Det ÄR ju på lek, men vissa tar det lite seriösare än andra. Gå på match och kolla bara. Vissa föräldrar växer ju heller aldrig ifrån det där skrikande, rent ut sagt asigt när vuxna människor sitter där och skriker sig röda och kallar domaren för diverse mysiga smeknamn. Så. Fantastiskt. Barnsligt.

 2. annamarkelin skriver:

  Oroväckande. Det DÄR har vi inte varit med om i våra lag. Tvärtom tycker jag att de har lyckats lösa spelupplägget med beröm, det är lite stökigt i början när det kommer många nya de första åren och de som tidigare spelat upplever det som att ingenting går framåt, men när de flyttar upp en åldersgrupp så löser det sig. Jag har tyckt att handisen har varit så bra för att de inte räknar poäng i mini-grupperna (upp till 9 år), för att alla får medalj och för att de istället bygger lagandan. GriFK har lyckats med det här, båda 02-lagen ligger i täten i ligan och alla får spela. De klappar om varandra, grattar varandra när någon gör bra, tröstar när någon är ledsen.
  Verkligen synd att rödvita inte funkar på samma sätt, inte fan ska ungar sitta en halv dag på bänken och vänta. Helt sjukt. Jag skulle skrivit en protestinlaga till klubbstyrelsen. Ärligt, jag skulle gjort det.

  Lika illa som häromåret när ett lag ledde stort och sen började tramsa under matchen, de började kasta bollen baklänges in i mål, hoppa som grodor och så sa de samtidigt överlägset att ”vi leder ändå stort mot det här skitlaget, man kan lika gärna ha lite kul med dem”. 9 år gamla. Yey. Lagledarna och föräldrarna stod bredvid och garvade stolt. Jag blev skogstokig och skällde ut tränaren. Utan resultat. Idioter.

  sport är inte jämlikt. Någonsin. Man kan bara försöka lägga upp det så smart som möjligt så att alla som vill får chansen att prova, i vilken ålder som helst. Never ending discussion när man har aktiva barn.

  • NinaFotograf skriver:

   Som sagt så vet jag ju inte vad de bakomliggande orsakerna var, kanske inte ens barnen själva var så tända på att spela. Men tycker bara att det är så ruttet att det ska tas så seriöst sådär tidigt. Och jag har själv också sett det där som du beskriver, när lagen leder med över 20 mål och fortsätter ånga på som en jäkla pitbull, ivrigt påhejade av föräldrar. Mottot ”det viktigaste är inte att vinna, det viktigaste är att vinna stort” kommer väl till pass.

 3. svägerskan skriver:

  Jag är mamma till en av pojkarna som fick sitta på bänken hela förmiddagen!Först stiger hela familjen upp lite tidigare än vanligt en söndag morgon,för jag o yngre sonen…sku heja för han o säga kämppa på,det blir roligt!Vid lunch tider då det spelat 2 matcher,kommer far o son hem,och sonen är lessen,o säger att han bara suttit o tittat på,han sku ju o viljat spela!Så viljan fanns nog,men sen for ju motivationen,för den dagen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: