När Heffisen tappade ivern.

Ganska gosig, men inte direkt Janne Holmén rent formmässigt.

Ni som är nya här vet kanske inte om detta, men om ungefär två månader ska jag springa ett halvmaraton. Skulle ni känns mig så skulle ni skratta nu. För jag är den minst atletiska människan i hela västnyland. Mitt smeknamn på hemmaplan är Heffaklumpen, som i en stor blå elefant! Då förstår ni hur sanslöst smidig jag är. Grejen är den att jag tränade hårt där i slutet av året, och jag hade ännu en viss ork i början av januari. Men nu alltså, NU vill jag INTE springa. Det suger stenhårt bajs. Pardon my french.Det går inte bra. ALLS! Jag är omotiverad, trött och gör precis allting för att undvika detta. Jag springer alldeles för korta sträckor och för lite. Faktum: Jag är lat.

Nå, det här vet vi alla att är helt ohållbart. Främst för att jag sagt åt hela världen att jag ska springa 21 kilometer den 5 maj, och jag är inte en sån som backar ur. Nu handlar det bara om hur jag gör loppet minst pinsamt för mig själv, och inte blir omsprungen av hundraåriga mormon som var fallet på Kanontian (En av dem ramlade dessutom i skogen och sprang trots det om mig en kilometer före mål. Pinsamt? Ja.)

Så, hur gör jag nu då? Hur tar jag tag i det här och kanaliserar min inre Kenyan? Den där som springer och ler, inte den här som nu joggar och halvgråter genom Landsbro för att ”ALLTING ÄR SÅÅÅÅ JOBBIGT!! VARFÖÖÖR GÖÖÖÖR JAG SÅHÄÄÄÄR!!” och så stirrar alla och undrar om jag håller på att få ett astmatiskt anfall.

Nej, jumalauta! Idag SKA jag springa, om det så tar livet av mig. Fan.

11 Kommentarer

 1. annamarkelin skriver:

  Enkelt. Du får ett träningsprogram av mig!! Och en jävla massa sparkar där bak. Helt utan kostnad 🙂
  Jag kan bistå med dagliga pepp-mail och tips, har själv varit i exakt samma situation. Flera gånger. Tricket är att bryta ner det så känns det inte så hopplöst.
  Hey – jag ska springa halvmaran 31.3. Hur nära är inte DET???

  • NinaFotograf skriver:

   Haha, du är allt bra skön du, Anna! Men det skulle ju kanske inte sitta fel, med tanke på att jag redan har ett program, som jag inte följer för ingen skriker. Men får du ihop nåt som går ut på tre länkar i veckan, c 7-14 kilometer nu såhär i början så är jag lycklig:) Och en massa kicks in da ass.

   • annamarkelin skriver:

    Jepp. Mail kommer under dagen! Idag ska du njuta av snön och det fina vädret. Bestäm dig för 8 km totalt. Uppvärmning 2 km i lugnlugn takt, 4 km något snabbare och sen 2 km nedjogg. Stretch.

    Ut med dig, bara!! Ta en snygg pipo på så blir det roligare. 🙂

    Vilken fart brukar du ligga på, ungefär? Vet du det? Eller har du en målsättning i tid för halvan? Eller vill du bara komma i mål utan att kolla klockan?

   • NinaFotograf skriver:

    Huippu! Men jo, alltså målet är ju att komma i mål. Punkt. Men sen skulle ju detta gärna få ske på under 2.20. Jag är inte en snabb typ, men seg. Just nu försöker jag hålla ett tempo på ungefär 6.30/kilometer så att jag inte ska döda ivern genast, de första kilometrarna går alltid fortare och så blir jag sliten. Måste hitta en bättre rytm och tempo.

 2. Camilla skriver:

  Hej! Har följt din blogg en tid & tycker om både texterna, bilderna & ironin. Jag ska springa mitt första halvmaraton i maj & siktar på samma tid som du, dvs under 2.20, men främst på att ta mig runt springande. Jag skyller helt kallt på underlaget för tillfället, är det int halt så är det slask upp till knäna & hur man än gör så slirar man lite i varje steg, vilket gör det eländigt tungt & ännu långsammare än vanligt. Kan rekommendera att ta något pass på löpmatta i gym, är verkligen inger stort fan av att springa inomhus, men just nu e det ibland så skönt att bara ställa sig på bandet, ställa in fart & sen bara se till att hålla sig i sån fart att man int flyger av mattan. En bra podcast, lite musik & inga större krav än ”allt e bättre än ingenting” & jag har motivation till tusen igen! (Intervallpass är också lättare att hålla nån form av koll på, fuskar så lätt annars..) 🙂 Lycka till!

  • NinaFotograf skriver:

   Skulle gärna springa på löpmatta ibland men jag vet inte, det är om möjligt ännu värre än att springa ute i -27:) Men kul att du också ska springa en halva! Vilket lopp? Eller är det samma kanske? Och har du tips på några sköna podcasts? Börjar ha slut på ideér.

 3. elinsss - mot drömlivet inom klädbranschen skriver:

  Ååååh fan nina, fatta riilisen. Inge kul att kuta i mörkret. Du borde hitta glädjen i att springa igen (om det nu finns en sådan?). Det största felet som många ofta gör är att sätta för höga mål. Du måste inte springa hundra gånger i veckan. Inte sjukt långt heller. Speciellt inte om vädret är AS. Spring istället 2 gånger i veckan, kanske 3. Bestäm på förhnad vilka dagar. Då förtjänar du att vila de andra dagarna. Så gör jag. Funkar bra. Iband måst man ju pina ut sig, men oftast ska det ändå kännas okay. Och skönt.

  • NinaFotograf skriver:

   Nej, men grejen är ju den att jag HAR ett schema. Jag har mina tre dagar som jag ska springa, tre av sju är ju inte så farligt. Men det smakar bara bajs ibland. Tur så får jag varva det med simning en gång i veckan, för det är enbart behagligt trots att det är start redan 6.30.

   Men tror ju löpet blir bättre nu med vädret. Inte så jävla skoj att springa i beckmörker och -26 precis:(

   • elinsss - mot drömlivet inom klädbranschen skriver:

    fattar :/ Vädret påverkar nog skitmycket, oxå mig. Och så har jag ju fördel då jag kan träna på mornarna när solen lyser och det är ljust å fint (alla börjar ju inte jobbet 12.30 tre dagar i veckan. Lyxfällan). Det är ytterst sällan jag orkar mig ut kl 19 på kvällen i mörkret. Soffan vinner nog då. Så du e krigare som försöker!

   • NinaFotograf skriver:

    Nå, jag är nog en såndär som inte ens kan träna på morgonen (ja, 12.30 är morgon för mig), känns hemskt i kroppen. Så, får glädjas bara att vädret lättar nu varje dag. Herregud, idag var det ju nästan trevligt igen!

   • elinsss - mot drömlivet inom klädbranschen skriver:

    totta, alla e vi olika. Man måst ba känna efter va som passar en själv. Simmandet låter härligt, själv sku ja aldri få arslet ur sängen så tidigt. Hoppas vädre fortsätter såhär! grym fiilishöjare 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: